Igor Dodon anunţă că a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea
Vizualizari:

Igor Dodon anunţă că a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon anunţă că a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. Este vorba despre operarea modificărilor la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, Legea bugetului de stat pentru anul 2020, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 și Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020.

Astfel, în urma modificărilor operate salariile personalului medical din instituțiile/subdiviziunile medicale se vor majora în câteva etape: cu 30% de la 1 septembrie 2020, cu încă 30% – începând cu 1 ianuarie 2021, și cu 40% –în prima jumătate a anului viitor.

Beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat al căror cuantum nu depășește 3 000 lei vor benefica de un suport unic în sumă de 700 de lei.

Agenții economici vor beneficia de subvenții din partea statului prin majorarea alocațiilor pentru:

-Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural +100 mln. de lei;
-Fondul de garantare a creditelor pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii +50 mln. de lei.

Pentru dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale în cadrul zonelor economice libere Guvernul va aloca 50 mln. de lei, totodată pentru programul de stat ”Prima casă” – 20 mln. de lei.

Odată cu promulgarea acestor legi, Guvernul va demara procedurile de realizare a lor, spune Igor Dodon. 

Amintim că Parlamentul a avut 3 tentative eşuate de a se întruni în şedinţă pentru ca Guvernul să îşi asume răspunderea pentru respectivul pachet de legi. Asta pentru că PSRM şi PDM nu aveau suficiente voturi pentru a asigura cvorum, pentru ca şedinţa să poată avea loc, iar opoziţia boicota şedinţele, acuzând Guvernul că încearcă să îl excludă din ecuaţia decizională, cerând insistent ca proiectele să fie dezbătute şi aprobate în Parlament, în procedură normală. Totuşi, odată cu revenirea deputatului Ştefan Gaţcan, PD şi PSRM au avut 51 de voturi, pentru ca Ion Chicu să prezinte legile în Parlament.

Similare
RECOMANDĂRI