Igor Dodon a sesizat Curtea Constituţională în privinţa participării militarilor moldoveni la exerciţiul militar din Ucraina
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Dodon a sesizat Curtea Constituţională în privinţa participării militarilor moldoveni la exerciţiul militar din Ucraina

Preşedintele Igor Dodon a sesizat Curtea Constituţională în privinţa hotărârii Guvernului privind detaşarea contingentului de militari la exerciţii multinaţionale în Ucraina.

În sesizarea respectivă, Igor Dodon menţionează că, în conformitate cu prevederile Constituţiei, el, în calitate de comandant suprem al forţelor armate, poartă răspundere de starea sistemului naţional de apărare. În plus, el consideră că Guvernul şi-a depăşit atribuţiile când a aprobat participarea militarilor la exerciţii, deoarece aceasta nu intră în competenţa executivului, notează radiochisinau.md.

Igor Dodon îi cere Curţii Constituţionale să declare neconstituţională hotărârea Guvernului.

Şeful statului, Igor Dodon, a interzis participarea militarilor moldoveni la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfăşurat la Centrul internaţional de menţinere a păcii Yavoriv din Ucraina. Executivul s-a întrunit ieri şi a aprobat detaşarea contingentului de militari prin hotărâre de Guvern.

Dodon a făcut însă uz de o prevedere din Constituţie care îi permite să suspende actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale. Cu toate acestea, hotărârea a fost publicată ieri într-o ediţie specială a Monitorului Oficial, iar militarii s-au deplasat în Ucraina.

Similare