ACTUALITATE

Hotărârile luate ieri de Curtea Constituţională vor fi contestate la CEDO. Va fi solicitată şi opinia Comisiei de la Veneţia

post-img

În zilele următoare va fi înaintată o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care va fi solicitat constatarea abuzului comis de Curtea Constituţională a Republicii Moldova, cu aplicarea măsurilor de asigurare. La fel, fel va fi solicitată şi opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la aceste abuzuri de drept. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către Maxim Lebedinschi, consilierul pe probleme juridice al Preşedintelui Igor Dodon.

Maxim Lebedinschi susţine că ultimele hotărâri ale Curţii Constituţionale, le consideră ca fiind un abuz de drept din partea Judecătorilor Curţii.

„Curtea a depăşit competenţele sale încercînd prin decizie de inadmisibilitate de facto să facă o pretinsă interpretare. Această hotărîre constituie o ingrădire directă a dreptului de a alege şi a fi ales a deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova, mandatul cărora se încearcă a fi restrîns în mod ilegal.
Constituţia expune în mod clar care sunt împuternicirile deputaţilor şi care sunt termenii legali.

La fel, şi hotărîrea de astăzi a Curţii este o depăşire a prevederilor Constituţionale care are drept scop uzurparea calităţii de deputat.

Amintim că CC a decis că 7 iunie a fost termenul legal de formare a unui Guvern: „Parlamentul urmează să fie dizolvat în termen de 3 luni (90 de zile) de la validarea alegerilor”, a spus Curtea. 
 

Cu toate acestea, mai mulţi deputaţi şi jurişti susţin că în Constituţie este indicat termenul de trei luni şi nu de 90 de zile.

De altfel, CC a emis ieri o altă hotărâre prin care spune că dacă Guvernul nu a fost constituit în termen de 3 luni (90 de zile), „Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă şi să-şi îndeplinească atribuţiile prevăzute de art. 66 din Constituţie, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului”. 

Şi ulterioarele decizii luate în Parlament (de numire a unui preşedinte de Parlament, desemnarea premierului şi a cabinetului de miniştri) au fost declarate neconstituţionale de către CC.
 

Curtea Constituţională: Termenul de formare a unui nou Guvern a expirat pe 7 iunie

 

Curtea Constituţională: Desemnarea Maiei Sandu în funcţia de premier şi numirea Guvernului sunt neconstituţionale

 

CC: Alegerea Zinaidei Greceanîi în fruntea Parlamentului, ilegală