Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul va aloca 50 de milioane de lei pentru dotarea şcolilor şi grădiniţelor cu termometre şi dezinfectanţi

Pregătirile pentru începerea anului şcolar sunt în toi. Guvernul Republicii Moldova va aloca 50 de milioane de lei pentru dotarea tuturor instituţiilor şcolare şi preşcolare cu termometre şi dezinfectanţi. Premierul Ion Chicu a anunţat astăzi că procesul de studii ar putea fi reluat de la 1 septembrie, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SarsCov2.

În urma şedinţei cu Igor Dodon şi cu preşedintele Parlamentului, premierul a anunţat că numărul de infectări cu virusul SarsCov2 este în continuă creştere şi de aceea starea de urgenţă în sănătate publică va fi menţinută până la sfârşitul lunii august.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Evolutia este iarăşi negativă, deja a doua săptămână creşte numărul de cazuri, de la acea scădere de o lună pe care am avut-o. Repetăm aceea ce se întâmplă în regiune şi în lume. Aţi văzut că în multe ţări se înnoiesc acele antirecorduri, inclusiv în ţările vecine. În aceste condiţii este necesar să menţinem restricţiile”.

Deşi pandemia nu bate în retragere, şeful Executivului de la Chişinău spune că pregătirile pentru începerea noului an de studii sunt în toi. Cel mai probabil, atât şcolile cât şi grădiniţele îşi vor relua activitatea de la 1 septembrie.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Sperăm că vom deschide de la 1 septembrie atât instituţiile preşcolare, cât şi cele de învăţământ general. Am avut o discuţie la guvern în vederea procurării materialelor de protecţie, mă refer la dezinfectanţi, dozatoare, termomentre pentru fiecare instituţie, fiecare clasă. În acest scop este necesară alocarea a 50 milioane de lei. Fapt pe care îl vom face”.

BETA Astfel, şcolile au început lucrările de reparaţie pentru ca la 1 septembrie totul să fie pregătit. Unele instituţii au decis şi modalitatea de studiu. La Liceul Teoretic "Constantin Stere" din municipiul Soroca se va merge la şcoală în 2 schimburi. Iar pentru a nu aglomera orarul, o parte dintre ore se vor face online. Totuşi, cei care vor învăţa fizic în clasă vor sta în bancă după noi reguli. Partea bună e că toate sălile de clasă sunt spaţioase.

VASILE BAŞ, directorul Liceului Teoretic "Constantin Stere", Soroca: Avem săli de clasă de la 57-67 m2 şi putem asigura acei 2 metri pătraţi pentru fiecare elev. În sălile mai mici vom aranja băncile pentru mai puţini copii. Aceasta este o clasă de limbi străine. Aici vor fi amenajate doar 10 bănci. Ele vor fi mai la perete, rândul acesta. Ăsta mai aici şi puţin mai în faţă ca să putem păstra distanţa fizică. 10-12 copii aici – nu mai mult”.

În aşa mod se va reuşi păstrarea distanţei fizice între elevi şi profesori. Liceul din Soroca a cumpărat soluţie dezinfectantă şi ai trebuie să achiziţioneze dozatoare şi covoraşe. 

Ministerul Educaţiei a propus şapte modele pentru reluarea învăţământului şcolar de la 1 septembrie. Decizia finală e luată de fiecare instituţie de învăţământ în parte, în urma discuţiilor dintre directori, profesori, părinţi şi elevi. Activitatea şcolilor şi grădiniţelor a fost suspendată din luna martie atunci când se înregistrau primele cazuri de COVID-19.
Similare
RECOMANDĂRI