ACTUALITATE

Guvernul României a făcut o donaţie de echipamente medicale Spitalului raional din Comrat

Guvernul României a făcut o donaţie de echipamente medicale, în valoare de 45 mii de euro, spitalului raional din Comrat. Acestea vor fi utilizate în Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă pentru tratarea pacienţilor aflaţi în stare gravă. Echipamentele au fost transmise în prezenţa ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.

Este vorba de opt aparate de monitorizare a funcţiilor vitale şi consumabilele necesare. 

Excelenţa sa, DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: "Donaţia respectivă se încadrează în planul mai amplu aprobat de către Guvernul României menit să ajute Republica Moldova în condiţii de pandemie.Donaţia a constat în furnizarea, în două rânduri a echipamentelor necesare. Într-o primă etapă au sosit monitoarele, deci, echipamentele de monitorizare a semnelor vitale. În a doua etapă au sosit materialele consumabile. Sperăm că aceste echipamente să contribuie de o manieră semnificativă la buna funcţionare a Secţiilor de Terapie Intensivă. Sperăm că aceste echipamente vor salva vieţile cetăţenilor din Republica Moldova".

La eveniment a fost prezent şi guvernatorul autonomiei găgăuze, care a vorbit în limba română. Irina Vlah şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul oferit de Guvernul României într-un moment greu şi a spus că instituţia medicală avea mare nevoie de aceste echipamente.

IRINA VLAH, guvernatorul autonomiei găgăuze: "Dumneavoastră ştiţi toate problemele care le avem în Găgăuzia, în acest spital. Dumneavoastră nu sunteţi prima dată aici. Doctorii noştri sunt buni, dar noi nu am avut echipament pentru chirurgie. Şi noi am discutata cu dumneavoastră această problemă. Şi eu sunt bucuroasă că dumneavoastră aţi rezolvat această problemă".

În prezent, în spital sunt internate 53 de persoane care suferă de COVID-19, iar în terapie intensivă sunt trei pacienţi în stare gravă. 

INA RAILEAN, director, Spitalul Raional Comrat: "A fost o necesitate pentru noi, pentru că nu toate echipamentele şi consumabilele le găseşti în Republica Moldova. Acest ajutor este foarte necesar acum, deoarece avem mulţi bolnavi în stare gravă. Aceste echipamente ne vor ajuta să prestăm servicii medicale de calitate pentru bolnavii noştri".

În timpul vizitei în autonomia Găgăuzia, ambasadorul României a mers şi la Liceul nr. 2 din Ceadîr-Lunga, unde a fost înfiinţată prima clasă cu predare în limba română din regiune. Daniel Ioniţă a donat elevilor 20 de manuale pentru învăţarea limbii române, clasele I-IV.

Excelenţa sa, DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: "Manual pentru clasa a I-a, manual pentru clasa a II-a, manual pentru clasa a III-a, Limba şi Literatura pentru clasa a IV-a. Deci, încercăm cu aceste manuale să vă acoperim necesarul de carte pentru aceşti copii minunaţi. Limba română este un paşaport către o viaţă mai bună, pentru că limba română este una din limbile oficiale vorbite la nivelul Uniunii Europene".

La rândul lor, copiii l-au răsplătit pe oficialul român cu un mic program artistic.

În instituţie au fost amenajate două cabinete pentru clasa cu predare în limba română, iar manuale erau o necesitate pentru elevi.

INGA FIALCOVSCHI, profesor: "Sunt 26 de copii, care sunt majoritatea de naţionalitate găgăuză. Ei nu cunosc, nici păriniţii, nu cunosc limba română, pentru ei este ca o limbă străină. Mi-am dorit demult aceste manuale, eu online luam, din internet scoateam multă informaţie pentru elevi, şi chiar le vom utiliza".

În acest liceu studiază 400 de elevi.