ACTUALITATE

Guvernul intenţionează să abroge decizia de transmitere a unui imobil drept sediu pentru Avocatul Poporului. Omudsmanul spune că nu a fost anunţat

post-img

Guvernul intenţionează să abroge Hotărârea prin care a decis transmiterea Oficiului Avocatului Poporului a unui imobil de pe strada Nicolae Iorga, 24. Un asemenea proiect se regăseşte pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de mâine. Deşi în argumentarea proiectului se spune că decizia de abrogare a respectivei hotărâri a fost luată după ce Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului şi Oficiul Avocatului Poporului au sesizat „anumite deficienţe”, avocatul poporului spune că „a aflat cu uimire despre intenţia Guvernului”.

Ombudsmanul spune că chestiunea în cauză a fost inclusă pe ordinea de zi a Guvernului fără o informare prealabilă a Avocatului Poporului.
 
„Executivul urmează să ia o decizie în lipsa unei înştiinţări prealabile a instituţiei care este vizată, a unei comunicări cu aceasta la subiectul menţionat şi fără de a ţine cont de o eventuală opinie pe marginea deciziei date.

În context, Avocatul Poporului constată cu regret că şi în acest caz, care se referă la Instituţia Naţională pentru Drepturilor Omului, autorităţile centrale ignoră principiul transparenţei, care presupune informarea şi participarea celor vizaţi în procesul decizional.

Mai mult, acest lucru se întâmplă în situaţia în care pe 20 ianuarie 2020 a fost semnat şi ulterior expediat în adresa Cancelariei de Stat spre aprobare actul de predare-primire a imobilului din strada Nicolae Iorga, 24.

De asemenea, decizia de abrogare a hotărârii nr. 549/2019 se face fără a se prezenta o perspectivă clară fie privitor la repartizarea unui alt edificiu, fie privind alocarea de resurse pentru reconstruirea sediului de pe strada Sfatul Ţării, 16, în care Instituţia Naţională pentru Drepturile Omului activează de la fondare, din 1998”, se spune într-un comunicat al Ombudsmanului.
 
Avocatul Poporului cheamă autorităţile la dialog pentru identificarea unei soluţii amiabile privind asigurarea Instituţiei Naţionale pentru Drepturile Omului cu sediu şi condiţii adecvate de activitate, îndemn valabil şi pentru rezolvarea unor probleme din domeniul drepturilor omului. Mihai Cotorobai aminteşte că o Instituţie Naţională pentru Drepturile Omului poate fi eficientă atunci când aceasta este susţinută de către Parlament şi societatea civilă şi când Executivul ia în calcul opinia şi recomandările Ombudsmanului.