ACTUALITATE

Guvernul examinează scenarile de livrare a gazului natural. Premierul a convocat azi şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale

A nins în nordul Republicii Moldova, dar şi la Chişinău, iar de vineri, se anunţă temperaturi sub zero grade. În unele localităţi s-a aşternut un strat subţire de omăt, iar poliţiştii ne sfătuiesc să fim prudenţi pe şosele. Autorităţile nu vor să fie prinse pe picior greşit şi au convocat, astăzi, şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, prezidată chiar de premierul Ion Chicu.

Dacă va fi ger, riscăm să avem probleme cu încălzirea, de aceea problema alimentării cu gaz a fost în prim-plan. Chiar dacă oficial s-a bătut palma la Moscova, şi s-a discutat despre ieftinirea gazului, s-ar putea să avem probleme cu distribuţia. Autorităţile nu exclud riscul că ne-am putea pomeni într-o situaţie de criză, dacă nu se vor face livrările estimate şi pe rutele clasice, prin Ucraina. Guvernul examinează câteva scenarii printre care şi compensarea consumului de gaze, cu păcură. Nu sunt excluse nici restricţiile la distribuirea agentului termic.

Cea mai complicată sarcină a guvernului Chicu este acum alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor. Dacă Rusia nu va ajunge la o înţelegere cu Ucraina şi gazul nu va fi transportat prin ţara vecină, riscăm să avem mari probleme. Autorităţile au pregătit câteva scenarii.

„Prelevarea gazelor naturale până la hotar cu Rusia şi Ucraina, respectiv transportarea până la hotarul Ucraina - Republica Moldova”, a spus directorul Moldovagaz, Vadim Ceban.

Această versiune a fost discutată la Moscova de premierul Ion Chicu şi reprezentanţii Gazprom. Există şi posibilitatea de a se livra gaze prin conducta Trans-Balcanică, prin Bulgaria şi România. În câteva săptămâni ar putea fi încheiate şi contractele, ne dă asigurări directorul MoldovaGaz. Problema e ca prin acest coridor pot ajunge doar 12 milioane de metri cubi de gaze, în timp ce Republica Moldova are nevoie, pentru ianuarie-februarie, de 15 milioane de metri cubi. Riscăm astfel să avem restricţii la consum. Diferenţa ar putea fi compensată din rezervele de păcură.

„În această situaţia Termoelectrica pe 1 ianuarie ar trebui să treacă de exemplu la păcură, sunt rezerve de păcură pentru o perioadă în care va fi vârful de consum”, mai spune directorul Moldovagaz.

Toate instituţiile ar trebuie să fie pregătite de la 1 ianuarie 2020, pentru o situaţie de criză.
 
„- La moment noi nu discutăm despre acest risc, vorbim despre toate opţiunile.
- Ne-am putea pomeni ca unii consumatori să fie deconectaţi?
- Nici într-un caz nu o să fie. Sunt consumatori  care sunt protejaţi. Sunt consumatorii fondului locativ, spitale, grădiniţe”, spune Anatol Usatîi, ministrul Economiei. 

În urma vizitei de ieri de la Moscova, premierul Ion Chicu a declarat că a primit asigurări, iar gazele naturale din Federaţia Rusă vor fi livrate către Republica Moldova, indiferent de relaţiile ruso-ucrainene.