Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul a găsit bani pentru a achita datoriile MoldovaGaz către Gazprom, astfel încât să nu fie sistată livrarea gazului natural

Ministrul Infrastructurii a anunţat că plata se va face din contul statului şi regretă că cei din concernul rus au trimis o notificare de suspendare a livrărilor desi li s-a comunicat că plata va fi făcută.

Ministrul infrastructurii, Andrei Spînu, spune că plata datoriei către Gazprom se va face din cei 1,7 miliarde de lei care s-au alocat din bugetul de stat pentru Energocom, conform deciziei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. Banii erau alocaţi din octombrie şi s-au cheltuit 300 de milioane de lei pentru cumpărarea gazului din surse alternative în perioada situaţiei de urgenţă. În cont au rămas 1,4 miliarde de lei care vor fi redirecţionaţi către stingerea datoriei.

ANDREI SPÎNU, vicepremier, ministrul Infrastructurii: „Soluţia propusă de guvern este de încheie a unui contract de c cesionare a unei părţi din datoria Termoelectrica către MoldovaGaz – cesionarea acestei datorii către Energocom. Vorbim despre suma de 1,4 miliarde de lei, sumă necesară pentru plăţile curente către Gazprom.”

Banii care trebuiau achitaţi până pe 22 noiembrie către Gazprom, au rămas blocaţi din cauza unor proceduri birocratice.

ANDREI SPÎNU, vicepremier, ministrul Infrastructurii: „Pentru procedurile legale este nevoie să trecem de Guvern care trebuie să treacă toate procedurile de avizare – ceea ce s-a întâmplat, apoi procedura a fost trimisă în parlament, joi săptămâna trecută a fost votată în prima lectură.  S-a lăsat timp pentru ca joi să fie votată în a 2 lectură şi suma să fie disponibilă. Din păcate, toate aceste proceduri au luat un pic mai mult timp. Noi regretăm modul în care a decurs şi faptul că s-a trimis notificare ţinând că chiar ieri am spus că facem toţi paşii ca să contribuim la depăşirea situaţiei.”
Joi, proiectul de lege va fi votat în a doua lectură de Parlament şi se va face plata restantă. Ministrul Andrei Spînu a precizat că datoria către Gazprom este pentru luna octombrie, dar şi un avans pentru luna noiembrie. Această formulă de calcul este una veche şi se regăseşte în contractele precedente. În scurt timp, vor fi puse în dezbatere publică, modificările la Legea Gazului, care va permite evitarea unor asemenea situaţii. Amintim că ieri, secretarul de presă al companiei Gazprom a declarat că Republica Moldova nu şi-a onorat contractul şi a precizat că-i este un termen de două zile pentru achitarea datoriilor.

SERGHEI KUPRIANOV, reprezentantul companiei Gazprom: „Gazprom a decis să semneze contractul practic în condiţiile solicitate de partea moldovenească. Însă, cu un punct important. Republica Moldova achită pentru furnizarea gazului în termen şi în volum de 100%. Termenul de achitare este astăzi, 22 noiembrie.”

MoldovaGaz recunoaşte că achitările nu au fost făcute la timp din cauza tarifului majorat de achiziţie a gazului, care nu a fost ajustat în facturile cetăţenilor. Amintim că autorităţile de la Chişinăul au negociat intens cu Gazpromul, şi părţile au anunţat pe 29 octombrie semnarea unui nou contract de livrare pentru o perioadă de cinci ani. Pentru luna noiembrie, preţul achitat de Republica Moldova este de 450 de dolari pentru mia de metri cubi.
Similare
RECOMANDĂRI