Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul a aprobat, prin asumare de răspundere, 4 proiecte, inclusiv majorarea salariilor angajaţilor medicali

Vor fi salarii mai mari pentru toţi angajaţii sistemului medical din Republica Moldova. De la 1 septembrie 2020, ei se vor bucura de o majorare cu 30%. Şi asta, doar în prima etapă, promit autorităţile. Pentru că din prima zi a anului viitor, cadrele medicale vor beneficia de o altă creştere salarială, tot cu 30%. Şi asta nu e tot. Exact peste un an, adică de la 1 iulie 2021, salariile vor creşte din nou cu alte 40 de procente. Astfel, într-un an, medicii şi asitenţii vor avea salariile dublate. Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre în acest sens prin asumare de răspundere.

Guvernul susţine că sunt bani la buget iar cadrele medicale  îşi vor primi salariile majorate şi mult promise.

SERGHEI PUŞCUŢA, ministrul Finanţelor: „Modificarea va intra în vigoare de 1 septembrie 2020 şi va avea implicaţii asupra 4500 de unităţi de personal. Cheltuielile necesare în acest scop în 40 de milioane de lei, sunt incluse în proiectul de modificări a legii bugetului 2020”.

La pachet cu această normă, Guvernul şi-a asumat răspunderea şi pentru oferirea unei indemnizaţii de urmaş familiilor medicilor care au murit din cauza noului coronavirus.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: „De dreptul la aceast indemnizaţie vor beneficia, soţul supraveţuitor, pe o perioadă de cinci ani, copii cu vârsta de până la 18 ani sau după caz dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestor studii, adică până la atingerea vârstei de 23 de ani, iar în cazul nu există categorii menţionate supra, îndemnizaţia se acordă unuia dintre părinţi”.

Tot astăzi, guvernul a stabilit alocarea unei indemnizaţii unice de 700 de lei, pentru pensionarii cu o pensie mai mică de 3 mii de lei. Se vor cheltui astfel aproape 470 de milioane lei pentru cei peste 660 de mii de ei beneficiar. Pentru a face posibile aceste plăţi sociale şi creşteri de salarii, Guvernul a majorat suma cheltuielilor bugetare cu peste 1,2 miliarde de lei. Premierul Ion Chicu a declarat că putem sta liniştiţi pentru că sunt bani în buget. Potrivit lui, s-a înregistrat o creştere semnificativa a veniturilor colectate de FISC, comparative cu luna iunie a anului trecut.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „În jur de 310 milioane lei mai mult s-au încasat la buget de către FISC decât în iunie 2019. Este un rezultat foarte bun”.

Tot azi, Guvernul a aprobat, prin asumare de răspundere, şi majorarea Fondul de subvenţionare în Agricultură cu 100 de milioane de lei. S-au alocat 50 de milioane de lei şi pentru fondul de creditare a IMM-urilor. Alte 20 de milioane de lei au fost oferite pentru programul "Prima casă". În schimb, s-au tăiat 40 de milioane de lei de la Fondul de Eficienţă Energetică. Datele oficiale arată că, în acest an, deficitul bugetar va fi de peste 17,5 miliarde de lei. Modificările la legea bugetului cu asumare de răspundere din partea Guvernului vor deveni lege şi intră în vigoare dacă în termen de 3 zile nu se înregistrează o moţiune de cenzură în Parlament.
Similare
RECOMANDĂRI