Guvernul a aprobat: 23 august - Ziua comemorării victimelor regimurilor totalitare şi autoritare. Doi membri s-au abţinut de la vot
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul a aprobat: 23 august - Ziua comemorării victimelor regimurilor totalitare şi autoritare. Doi membri s-au abţinut de la vot

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre prin care a declarat ziua de 23 august drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare. Pentru aprobarea acestei hotărâri au votat toţi membrii Guvernului, cu excepţia ministrului Apărării, Pavel Voicu, şi başcanului Găgăuziei, Irina Vlah, care s-au abţinut.

Potrivit hotărârii, se declară zilele de 23 şi 24 august 2019 zile de doliu. În aceste două zile, 23 şi 24 august 2019, în toate localităţile, precum şi în misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova de peste hotare va fi arborat în bernă drapelul de stat.

De asemenea, în ziua de 23 august, la ora 10.00, în semn de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, indiferent de ideologie, Guvernul şi autorităţile publice vor păstra un moment de reculegere.

Acelaşi proiect recomandă autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor să renunţe, în aceste zile, la desfăşurarea acţiunilor distractive cu caracter de masă. În acest context, amintim că Igor Dodon a anunţat că va organiza un concert „grandios” în Piaţa Marii Adunări Naţionale pe data de 24 august, marcând astfel „aniversărea a 75-a a eliberării Moldovei de fascism”.

De altfel, amintim că Igor Dodon şi socialiştii au fost critici faţă de această iniţiativă a Maiei Sandu,  fiind „ferm convins că o astfel de lege nu va fi votată în Parlament”.
 
De menţionat că iniţiativa Maiei Sandu vine în concordanţă cu Rezoluţia Parlamentului European din 2009, prin care solicită instituirea unei asemenea zile, şi cu Declaraţia Parlamentului European din 2008, prin care ziua de 23 august a fost proclamată Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului.
Similare
RECOMANDĂRI