Guvernarea şi sistemul judiciar sunt responsabili de eşecurile din justiţie, declaraţie 
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernarea şi sistemul judiciar sunt responsabili de eşecurile din justiţie, declaraţie 

Organizaţiile membre ale Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic, îşi declară profunda îngrijorare şi indignare în legătură cu eschivarea guvernării actuale de la responsabilitatea pentru eşecul reformei justiţiei şi plasarea acesteia pe partenerii de dezvoltare şi societatea civilă. Într-o declaraţie semnată de către mai multe organizaţii neguvernamentale se solicită guvernării şi autorităţilor să respecte valorile europene, să renunţe la practicile instituite în ultimii ani care contravin acestor valori şi să asigure aplicarea acestor valori în interesul cetăţenilor Republicii Moldova, transmite IPN.

În declaraţie este amintit faptul că la 5 iulie, Parlamentul European, urmare a invalidării alegerilor din Chişinău, a adoptat o rezoluţie prin care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de deteriorarea standardelor democratice în Moldova, solicitând Comisiei Europene să suspende sprijinul bugetar şi macrofinanciar pentru Republica Moldova. Totodată se spune că pe 6 iulie, ambasadorul UE şi ambasadorii statelor UE, acreditaţi la Chişinău, s-au întâlnit cu premierul Pavel Filip şi membrii guvernului pentru a-i informa despre poziţia UE.

ONG-urile mai amintesc că pe 7 iulie, Guvernul, într- un comunicat, face precizări cu referire la întâlnirea care a avut loc, şi menţionează că rezoluţia este incorectă faţă de Guvern şi politizată, că „toate angajamentele privind primirea finanţării au fost îndeplinite, iar decizia de amânare este nejustificată şi reprezintă o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova”. Mai mult, se menţionează că premierul a atenţionat ambasadorii UE că „dacă lucrurile nu merg încă aşa cum trebuie în domeniul justiţiei, este responsabilitatea, atât a Guvernului, cât şi a partenerilor europeni şi a reprezentanţilor societăţii civile care au participat la realizarea reformei justiţiei”. De asemenea, se spune că premierul a constatat că informaţiile pe care le transmite Delegaţia UE la Chişinău oficialilor europeni sunt incomplete şi a rugat ca „această abordare să fie revăzută, iar notele transmise - obiective”.

ONG-urile îşi exprimă profunda îngrijorare şi indignare cu privire la modalitatea în care a ales Guvernul şi guvernarea să reacţioneze la rezoluţia Parlamentului European şi la poziţia UE cu privire la invalidarea rezultatelor alegerilor din Chişinău exprimată de Ambasadorii UE acreditaţi în Republica Moldova. Totodată, este regretat şi limbajul fără precedent la care a recurs un oficial de rang înalt al Republicii Moldova, aducând învinuiri tendenţioase cu privire la modul de informare a oficialilor europeni de către Delegaţia UE de la Chişinău, dând chiar instrucţiuni diplomaţilor străini ce informaţii să transmită aceştia instituţiilor UE.

Organizaţiile remarcă faptul că astfel de practici de comunicare sunt inadmisibile în conformitate cu uzanţele diplomatice şi neconforme spiritului relaţiilor bilaterale şi a valorilor prevăzute de Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi UE. Astfel fiind puse în pericol bunele relaţii cu un partener cheie pentru dezvoltarea durabilă a ţării. La fel, se spune că sunt inacceptabile remarcile cu privire la responsabilitatea partenerilor europeni şi a societăţii civile pentru lipsa progreselor în justiţie, care nu au fost realizate de deplin din cauza lipsei voinţei politice.

„Aluziile tendenţioase ale prim-ministrului precum că reforma justiţiei a eşuat din cauza implicării societăţii civile sugerează lipsa de respect faţă de un principiu fundamental al oricărei democraţii – transparenţa decizională prin implicarea societăţii civile, dar şi lipsa unei înţelegeri clare cu privire la rolul societăţii civile într-o societate democratică şi a calităţii transparenţei decizionale în Republica Moldova”, se spune în declaraţie.

Organizaţiile amintesc că în comunicatul de presă al Guvernului din 7 iulie este menţionat faptul că executivul va rămâne ferm angajat pe calea europeană, singura direcţie strategică viabilă pentru modernizarea ţării. În acest context, se solicită guvernării şi autorităţilor să respecte aceste valori, să renunţe la practicile instituite în ultimii ani care contravin acestor valori şi să asigure aplicarea acestor valori în interesul cetăţenilor Republicii Moldova.

Semnatarii declaraţiei sunt Centrul de Resurse Juridice, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Asociaţia Presei Independente, Transparency International Moldova, IDIS „Viitorul”, Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, Fundatia pentru dezvoltare, Asociaţia Internaţionala a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS, Asociaţia Obştească BIOS, Expert-Grup, Asociaţia Terra-1530, Centrul de Politici şi Reforme, Asociaţia pentru Politică Externă, Institutul de Politici Publice, Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare, Fundatia Est-Europeană, Centrul pentru Jurnalism Independent, Institutul Muncii, Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri, Consiliul Naţional al Tineretului, Mişcarea Ecologistă, Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni, Centrul International „La Strada”, Centrul Naţional de Mediu, Centrul Naţional al Romilor, Uniunea organizaţiilor invalizilor, Asociaţia de reabilitare a invalizilor. Lista este deschisă pentru semnare şi pentru alte organizaţii.

Similare
RECOMANDĂRI