Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Gusturile celor care îşi doresc o locuinţă nouă s-au schimbat, în contextul pandemiei: Casele individuale sunt la mare căutare

Pandemia a schimbat şi gusturile celor care îşi doresc o nouă locuinţă. Agenţii imobiliari spun că a crescut cererea pentru case individuale, cu curte. La mare căutare sunt şi apartamentele cu terase, unde, o eventuală autoizolare poate fi mai plăcută. Şi dacă preţul la apartamente scade, atunci, la case, a crescut cu aproape 10%.

În comparaţie cu anul precedent, cererea pentru case a crescut cu aproape 70%.

CRISTINA BORODINA agent imobiliar: „Comparativ cu anul trecut cererea la casele individuale este considerabil mai mare, tot mai mulţi clienţi de ai noştri optează anume pentru case, pentru a avea o curte separată şi pentru a fi mai aproape de natură. Cererile sunt foarte individuale, depinde de client, dar şi cu două nivele, şi cu un nivel, cineva optează pentru townhouse-uri sau chiar şi apartamente cu terasă”.

Cele mai multe cereri sunt pentru locuinţele din afara oraşului. Sunt ferite de agitaţia urbană dar şi preţurile sunt mai convenabile.

CRISTINA BORODINA agent imobiliar: „Preferinţele sunt foarte diferite, în dependenţă de câţi membri sunt, sunt copii mici care merg la şcoală sau nu, tot mai mulţi clienţi optează pentru case chiar şi în afara oraşului. Anul trecut nu am avut aşa cereri atât de înalte pentru casele în afara oraşului, acum este cerere şi în Dumbrava, Durleşti, părţile mai departe de centru”.

Cei cu bani se orientează spre zonele rezidenţiale. Agenţiile imobiliare au mai multe oferte, chiar şi schimbul apartamentului cu o casă şi curte.

CRISTINA BORODINA agent imobiliar: „Dacă vorbim de casele în afara oraşului, puteţi alege o casă începând de la 40-50 de mii de euro, dacă vorbim de casele în oraş, preţurile încep, în mediu, de la o sută de mii”.

MARCEL PUTIN agent imobiliar: „Compania noastră, de mulţi ani are o programă de schimb, la apartamente din blocurile vechi în blocurile noi, acum cea mai mare cerinţă deja este din apartamente în casele private. Chiar dacă este apartament cu trei sau cu patru camere, ei deja optează pentru o casă cu trei dormitoare, stil nou, într-o zonă verde. Pot să spun că chiar 70-80 la sută din piaţă au crescut solicitările la casele private”.

Având în vedere cererea şi oferta, preţurile au suferit modificări substanţiale.

CRISTINA BORODINA agent imobiliar: „La case o să avem o creştere chiar de 5-10 procente. Dacă vorbim de preţurile la apartamentele care vin de la proprietar, avem o mică descreştere în preţ pentru că proprietarii sunt gata chiar şi să negocieze la preţ”.

Politica de preţuri a fost influenţată de pandemie. Oamenii încearcă să fie prevăzători şi consideră că o casă cu o curte oferă mai multă libertate în perioadele de izolare obligatorie.
Similare
RECOMANDĂRI