ACTUALITATE

Grigore Tinică: Medicii din România au salarii de 10 ori mai mari decât cei din R. Moldova. Există un licăr de speranţă că şi aici s-ar putea să fie bine

post-img

Medicii din România au un salariu de 10 ori mai mare faţă de cei din R. Moldova. Despre aceasta a vorbit, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA, renumitul medic cardiolog Grigore Tinică, care şi-a început cariera în medicină la Chişinău, însă a plecat şi s-a stabilit la Iaşi, România, în anul 1990.

Medicul Tinică spune că dacă un medic din R. Moldova are un salariu de 300 sau 400 de euro, în România salariul este de 3,4, 5 sau chiar 7 mii de de euro, dacă are toate gradele ştiinţifice, la nivelul cel mai înalt.

„Un rezident, în România are salariu de aproximativ 1500 de euro, salariu de început, plus sporuri, plus gărzi, plus alte facilităţi. Înainte plecau rezidenţii foarte mult, acum pleacă pentru a învăţa ceva, pentru a-şi dezvolta aptitudinile şi foarte mulţi din ei se întorc. În Italia, la fel, salariu de început este de 1200 – 1500 de euro”, spune Grigore Tinică.

Renumitul cardiolog spune că atunci când a plecat în România, în anul 1990, gospodăriile oamenilor din R. Moldova erau mai arătoase, aveau lumină mai multă, iar în România erau mai sărăcăcioase. Situaţia însă, s-a schimbat:

„Acum când treci graniţa, vezi că în România e lumină peste tot, casele sunt frumoase, oamenii şi-au recosntruit casesau şi-au construit case noi, pe când aici lucrurile au stagnat. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că şi în partea stângă a Prutului, şi în partea dreaptă a Prutului, trăiesc moldoveni, care sunt români de fapt, sau fiecare cum vrea să se numească, deşi  noi suntem români şi punctum”, spune Grigore Tinică.

Cardiologul mai spune că şi pensionarii din R. Moldova o duc mai rău decât cei din România. Acesta spune că soacra sa, în R. Moldova avea o pensie de 30 de euro, iar când a trecut în România, primea o pensie de 200 de euro.

Medicul mai spune că, în contextul  alegerilor prezidenţiale din R. Moldova, că există „un licăr de speranţă” că şi în R. Moldova ar putea fi mai bine.

Apa curge la vale, curentul merge unde e rezitenţa mai mică, iar omul unde e mai bine. Foarte multă populaţie din R. Moldova a plecat, oamenii au plecat pentru că au vrut ei să plece, au plecat pentru că nu este bine. Zilele acestea a părut un licăr de speranţă că s-ar putea şi aici să fie bine.
De data aceasta putem să spunem că dacă nu reuşim, vina este a noastră. În anii 80, începutul anilor 90 când ieşim în stradă, puterile care erau împotriva noastră erau mult mai puternice şi am reuşit. Şi acum se poate reuşi”, conchide cardiologul.