ACTUALITATE

GRECO: R. Moldova se conformează nesatisfăcător recomandărilor ce ţin de prevenirea corupţiei

post-img

Republica Moldova nu înregistrează mari progrese la capitolul implementarea reformelor şi recomandărilor privind îmbunătăţirea prevenirii corupţiei, în vare sunt vizaţi deputaţii, judecătorii şi procurorii.  Este concluzia unui raport publicat astăzi de GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupţiei, organism al Consiliului Europei), menit să evalueze măsurile luate de autorităţile din R. Moldova, în special punerea în aplicare recomandărilor emise de un raport anterior.  

 Potrivit analizei, R. Moldova a implementat într-un mod satisfăcător doar 4 din cele 18 recomandări, 10 au fost implementate partial, iar patru nu au fost implementate.

În ce priveşte membrii Parlamentului, analiza relevă că în continuare, legile sunt adoptate fără consultare adecvată şi cu o viteză accelerată. De asemenea, nu există un cod de conduit a deputaţilor, inclusiv stabilirea unor reguli clare cu privire la procesul de ridicare a imunităţii parlamentare.
 
Ce ţine de judecători, raportul conchide că este nevoie de eforturi pentru sporirea transparenţei în activitatea judiciară, în luarea hotărârilor şi a deciziilor.

În ce priveşte procurorii, nu s-au făcut progrese pentru a se asigura că toate intervenţiile ierarhice referitoare la un caz sunt documentate corespunzător. Se observă că, conform legislaţiei modificate, ministrul Justiţiei şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii rămân membri din oficiu ai Consiliului Superior al Procurorilor, contrar a ceea ce a fost recomandat. De asemenea, nu s-au făcut progrese în revizuirea cadrului legislativ ce vizează răspunderea disciplinară a procurorilor.
 
Având în vedere cele de mai sus, GRECO concluzionează că nivelul de conformitate al Republicii Moldova este nesatisfăcător şi cheamă autorităţile să vină cu un raport până la 30 septembrie 2021.