ACTUALITATE

Ghirlandele din comerţ pot fi periculoase! Cereţi vânzătorului bon de plată, dar şi certificatul de siguranţă

De sărbători, mii de luminiţe se aprind în casele noastre, pentru a crea o atmosferă feerică. Însă mare atenţie la ce instalaţii procuraţi. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că, în Republica Moldova, 60% dintre ghirlandele luminoase din comerţ sunt periculoase. Pentru a nu vă pune în pericol casa şi familia, nu procuraţi lucruri care se vând fără acte prin pieţe sau la colţ de stradă.

Piaţa Centrală din Chişinău abundă în instalaţii luminoase pentru toate gusturile. Majoritatea se vând fără bon fiscal, aşa că, dacă ajungeţi acasă cu un produs defect, nu veţi putea face reclamaţie la Agenţia pentru Protecţia Consumatorului. Cât despre certificate de siguranţă, nici vorbă.

Comerciantul care a încercat să ne păcălească, nu ne-a prezentat un certificat care atestă siguranţa instalaţiilor luminoase. Se jură însă că nu sunt periculoase, chiar dacă vin din China.

Pe alt vânzător l-am surprins chiar în timp ce repara o instalaţie luminoasă defectă. Turna clei pentru hârtie la butonul de reglare a luminii. Iar într-un magazin din Piaţa Centrală din Chişinău, proprietarul nu doar că folosea necorespunzător instalaţiile luminoase, ci şi comercializa unele ghirlande luminoase cu ştecherul defect.

Aduse în casă, astfel de ghirlande defecte pot produce scurt-circuite şi vă pot incendia Pomul de Crăciun, ba chiar şi casa.

Putem evita o asemenea tragedie dar Regula numărul 1: Atenţie maximă la ce scrie pe ambalaj! Apoi trebuie să verificăm dacă instalaţia respectă toţi parametrii de siguranţă.

Cereţi vânzătorului certificatul de siguranţă, pentru a fi şi mai siguri pe achiziţie. Chiar şi aşa mulţi, mulţi cumpără, după ureche, luminiţele pentru brad.

Prudenţi trebuie să fiţi nu doar la cumpărare, ci şi în exploatarea acestora. Instalaţiile luminoase nu trebuie să fie conectate 24 din 24 de ore. Pomul de Crăciun nu trebuie instalat într-o cameră mică, cu prea mult mobilier şi nici în apropierea unei surse de căldură. Un raport publicat de Comisia Europeană arată că 30 la sută dintre instalaţiile luminoase pe care le folosim la împodobirea brazilor prezintă risc de incendiu şi electrocutare.