ACTUALITATE

Ghid de comportament în perioada pandemiei. Cum să evităm riscul infectării cu coronavirus

Studiile recente arată că virusul Covid-19 poate supravieţui mai mult decât au presupus iniţial specialiştii. Pe nava de croazieră Diamond Princess, virusul a fost depistat şi după 17 zile, chiar dacă nava a fost evacuată. Şi cum nu putem trăi într-un mediu total steril, şansa de infectare creşte de la o zi la alta, mai ales că virusul se răspândeşte rapid la scară globală. TVR Moldova a strâns sfaturile specialiştilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi vă prezintă un ghid de comportament pe timp de pandemie cu ajutorul căruia putem reduce riscul infectării.

Supermarketurile par în aceste zile singurele locuri în care ne mai putem întâlnim. Este nevoie de precauţie dar şi de reguli de bună purtare pentru a ne proteja.

Înainte de a ne porni la un supermarket, este foarte important să ieşim din casă bine echipaţi - mănuşile şi masca de protecţie sunt indispensabile. Evităm să folosim căruţul sau coşul, pentru că acestea sunt sursă de infectare. Cel mai bine să avem punga de acasă în care punem alimentele în timpul cumpărăturilor. Cumpărăm  fructe şi legume doar la vrac. Ulterior, punga o aruncăm.

Şi să nu credeţi că regulile care vă pot ajuta să evitaţi contaminarea se termină aici. Odată intraţi în casă, senzaţia că suntem în siguranţă este spulberată de cercetători.

Prima regulă la intrarea în casă este să nu atingeţi nimic. Scoateţi toate hainele cu care aţi fost afară şi le puneţi la spălat, pantofii să fie lăsaţi tot la intrare, deoarece pe talpa acestora la fel poate fi prezent virusul. Îmbrăcămintea va fi spalată la cea mai înaltă temperatură, iar detergentul folosit va fi unul cu clor.

Încercăm să purtăm în această perioadă haine din ţesături naturale cum ar fi bumbacul. Specialiştii susţin că virusul trăieşte mai mult pe ţesăturile din poliester. În cazul în care aveţi un animal de companie, nu uitaţi că şi în cazul lui lăbuţele trebuiesc dezinfectate. Cheile, portmoneul, ochelarii şi geanta pot păstra şi ele temutul Covid-19. Aşa că, la intrare în casă, obligatoriu să le dezinfectaţi. Sau, cel mai bine, să ieşiţi afară cu cât mai puţine obiecte. Evident, fără telefon pare imposibilă vreo ieşire. Aşa că trebuie să fiţi atenţi cu ce îl dezinfectaţi să nu stricaţi ecranul.

Pentru dezinfectarea telefonului mobil este recomandat să folosim soluţie care să conţină 60% alcool şi apă 40% . Umeziţi uşor o cârpă din microfibră sau bumbac moale şi şterge blând telefonul, pe toate părţile, inclusiv în colţuri. Este important să nu aplicăm  soluţia direct pe telefon! Dacă preferaţi o variantă mai comodă, atunci în ajutor vă vin şerveţelele antibacteriene pe bază de alcool. Ai grijă însă, astfel de şerveţele tind să fie excesiv de umede şi nu sunt foarte indicate pentru ecranele telefoanelor, ci mai degrabă pentru carcasele acestora.

Dacă vă deplasaţi cu automobilul personal, atunci acesta trebuie dezinfectat obligatoriu după fiecare călătorie, chiar şi până la farmacie.

Cu ajutorul produselor de curăţenie, care conţin 70 la sută alcool curăţaţi tot ce atingeţi cel mai des: volanul, levierul cutiei de viteze, maneta frânei de mână, mânerele uşilor, cotierele, comenzile de poziţie a scaunelor, ramele uşilor şi mânerele exterioare.

Alcoolul nu ar trebui să strice nici pielea, nici imitaţia din piele din maşină. O curăţare excesivă cu alcool în concentraţie mare poate decolora materialul. Totuşi, după curăţare, suprafeţele trebuie tratate şi cu produse de protecţie a pielii sau a suprafeţelor textile, după caz. 

În această perioadă e recomandat să facem plăţile cu cardul bancar şi să respectăm oriunde suntem distanţa socială de cel puţin un metro. Dacă suntem în autoizolare,  trebuie să ne măsurăm temperatura corpului de trei ori pe zi şi să ne spălăm cât mai desx mâinile cu săpun cel puţin 20 de secunde.