Gheorghe Bălan: După mai mulţi ani de negocieri am reuşit să obţinem decizii importante cu caracter social-economic
Sursa foto:rnews.md Vizualizari:

Gheorghe Bălan: După mai mulţi ani de negocieri am reuşit să obţinem decizii importante cu caracter social-economic

După mai mulţi ani de negocieri între Chişinău şi Tiraspol, care deseori nu se soldau cu rezultate concrete, am reuşit să obţinem decizii importante cu caracter social-economic, a declarat Gheorghe Bălan, viceprim-ministrul pentru reintegrare, într-un interviu pentru Agenţia MOLDPRES.

Deschiderea podului de la Gura Bâcului-Bâcioc, asigurarea funcţionării şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină şi utilizarea terenurilor agricole amplasate în raionul Dubăsari, sunt câteva dintre aceste aspecte pozitive.

Întrebat ce subiecte prioritare din pachetul Berlin+ urmează a fidiscutate în perioada următoare, Gheorghe Bălan a declarat că unele dintre ele ar fi libertatea de circulaţie şi barierele de transportare a bunurilor, plăcuţele de înmatriculare ale mijloacele de transport din regiunea transnistreană şi dosarele penale din stânga Nistrului.

"Suntem în proces de elaborare a unui mecanism care ar permite înregistrarea acestor mijloace de transport şi oferirea posibilităţii ca acestea să circule în alte state cu documente din Republica Moldova şi internaţional recunoscute", a menţionat viceprim-ministrul pentru reintegrare.

Acesta a mai declarat că se lucrează în vederea deschiderii tronsonului feroviar Slobodca-Râbniţa pentru aprovizionarea cu combustibil a regiunii transnistrene.

Vorbind despre dosarele penale, Gheorghe Bălan a declarat că de acest subiect se ocupă justiţia moldovenească: "Putem face o adresare pentru a vedea stadiul la care se află acele cauze, însă toate competenţele revin organelor de drept şi celor de înfăptuire a justiţiei. Partea transnistreană îşi doreşte clasarea dosarelor, care, după cum susţin ei, au fost iniţiate pe motive politice, şi solicitarea lor ar fi ca dosarele intentate pe numele persoanelor care locuiesc în stânga Nistrului, să fie clasate doar pentru acest motiv.

Potrivit lui, toate competenţele "revin exclusiv procurorilor, judecătorilor de instrucţie şi ofiţerilor de investigaţii, care, în baza prevederilor legislaţiei în vigoare, decid iniţierea, suspendarea sau clasarea unor dosare".  

De asemenea, viceprim-ministrul a vorbit şi despre statutul special pentru regiunea transnistreană, "care ar trebui să fie unul funcţional, să nu perturbeze stabilitatea socială, economică şi politică a ţării".
Similare