ACTUALITATE

GALERIE FOTO. 31 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl

post-img

Astăzi, 26 aprilie, se împlinesc 31 de ani de la explozia centralei nucleare de la Cernobîl. În urma accidentului devastator, în atmosferă au fost răspândite cantităţi uriaşe de substanţe radioactive, iar zeci de mii de oameni au fost afectaţi.

Mai mulţi oameni s-au adunat, în această dimineaţă, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru a participa la un marş de comemorare. În total, peste 3.000 de moldoveni au luat parte la lichidarea consecinţelor avariei, dintre care 1.000 nu mai sunt în viaţă.

Potrivit datelor, la 26 aprilie 1986, la ora 01:23, în timpul unui test, două explozii au zguduit reactorul nr. 4 al Centralei nucleare de la Cernobîl, din cauza unei manevre greşite. 31 de oameni au murit în explozie, iar accidentul este considerat cel mai grav din secolul XX, soldat cu zeci de mii de victime.

După accidentul de la Cernobîl, din zonele afectate au fost evacuate şi strămutate peste 300 de mii de persoane. În prezent, accesul publicului în aşa-numita zonă de excludere de 30 de kilometri din jurul centralei, stabilită în 1986, este interzis, deoarece teritoriul a suferit o poluare intensă în urma accidentului nuclear. Cu toate acestea, unii oameni continuă să revină la casele lor.

Pe 29 noiembrie 2016, autorităţile din Ucraina au inaugurat arcada metalică menită să acopere sarcofagul fisurat al reactorului care a produs dezastrul de la Cernobîl.

Efectele accidentului de la Cernobîl pot fi comparate cu cele produse în urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. Conform statisticii, peste 60.000 de oameni au murit în urma radiaţiilor, iar mai mult de două milioane au avut şi mai au de suferit. Potrivit experţilor, au fost expuse pericolului radioactiv nu doar Ucraina, Belarus şi Rusia, ci şi alte 14 ţări europene.