Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Furtuna puternică de aseară a făcut prăpăd în satul Căinarii Vechi, din raionul Soroca

Furtuna puternică de aseară a făcut prăpăd în satul Căinarii Vechi, din raionul Soroca. A smuls acoperişurile mai multor case şi a rupt firele de electricitate. Vântul puternic nu a cruţat nici primăria localităţii, care a rămas fără acoperişul recent instalat. De frică să nu plouă din nouă şi apa sau vântul să nu distrugă ce le-a mai rămas din case, oamenii s-au apucat dimineaţa devreme de reparaţii.

Ce mai afectată a fost primăria satului Căinarii Vechi.  Acoperişul clădirii, care cântăreşte aproximativ 3 tone, a fost smuls în întregime şi aruncat la peste 100 de metri distanţă.  

LILIA VASILIAN, secretar, Consiliul primăriei Căinarii Vechi: "Ea fost nu demult refăcută şi sunt cheltuieli mai mari, din nou trebuie refăcută. Urmează să vedem, să decidem care sunt cheltuielile, care au fost pagubele şi la cetăţeni şi la noi".

Furtuna a făcut ravagii şi în mai multe gospodării din centrul satului. Localnici priveau neputincioşi cum vântul le distrugea acoperişurile caselor, iar plăcile de ardezie erau aruncate în toate direcţiile.  

"Era aşa o străşnicie, un vânt mare, ploaie, totul strica, totul zbura, nu puteam trece, sârmele au fost date jos. Am fugit într-o parte ca să mai văd. Am dormit la vecină. Eram în casă şi s-a auzit un zgomot, am crezut că a fost o maşină. Când soţul a ieşit afară a zis că foile de ardezie au zburat de pe casă. Ne-am speriat". 

Deşi autorităţile locale le-au promis că vor evalua pagubele şi le va fi oferit ajutor, oamenii s-au apucat singuri de reparaţii. 

"Noaptea dacă dormeam în casă nu s-a mai auzit şi când am ieşit afară ne-am pus mâinile în cap. Totul e stricat, totul e împrăştiat, pasările sunt speriate. Ne ducem să cumpărăm 50 de foi de ardezie şi am vorbit cu meşterul să vină să acoperim". 

Specialiştii de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi autorităţile locale urmează să estimeze valoare totală a pagubelor astfel încât localnicii să poată primi ajutor din partea statului.
Similare
RECOMANDĂRI