ACTUALITATE

Funcţionari de la vama Leuşeni, acuzaţi că au introdus date false în sistemul informaţional al Poliţiei de Frontieră

post-img

Acţiunile unor actuali şi foşti funcţionari ai Poliţiei de Frontieră (IGPF), din punctul de trecere a frontierei Leuşeni, sunt cercetate de către ofiţerii Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în colaborare cu ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) şi procurorii din cadrul Procuraturii raionului Hânceşti.

Funcţionarii sunt acuzaţi că, folosind situaţia de serviciu, ar fi introdus atât din interes material, cât şi în interesul altor persoane, informaţii false în sistemul informaţional al Poliţiei de Frontieră. Mai exact, aceştia ar fi utilizat ilegal datele unor cetăţeni străini la introducerea în sistemul informaţional a mijloacelor de transport plasate în regim vamal temporar pentru a fi ulterior utilizate de posesorii de facto.

Pe faptul dat, a fost iniţiată cauza penală conform elementelor constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 332 alin. (1) Cod penal al Republicii Moldova, Fals în acte publice.

Prin urmare la data de 30 iunie 2020, a fost reţinut unul din poliţiştii implicaţi în schema ilicită, care ulterior şi-a recunoscut vina.

În consecinţă, dacă va fi găsit vinovat, făptuitorul riscă amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau închisoare de până la 2 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Totodată, în cadrul urmăririi penale, conform declaraţiilor funcţionarilor, ar mai exista scheme analoage realizate de alţi funcţionari ai Poliţiei de Frontieră, în complicitate cu angajaţi ai altor instituţii de stat.

În continuare, sunt efectuate acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii întru elucidarea tuturor circumstanţelor cu referire la caz.

În acest context, SPIA apelează la disponibilitatea conlucrării interinstituţionale, pentru a combate flagelul ilegalităţilor. Totodată, SPIA îndeamnă cetăţenii să evite participarea la infracţiuni de corupere. În cazul în care cunosc sau se pretinde a fi implicaţi în acţiuni de corupţie, să apeleze linia anticorupţie 1520.