ACTUALITATE

Franco Frattini, despre retragerea trupelor ruseşti din stânga Nistrului

post-img

Reprezentantul special al preşedinţiei italiene a OSCE, Franco Frattini, susţine că există o diferenţă clară între forţele trilaterale moldo-ruse-transnistrene de menţinere a păcii şi grupul operaţional al forţelor ruseşti (GOTR). Într-un interviu pentru Europa Liberă, a declarat că trupele ruseşti de menţinere a păcii din regiunea transnistreană asigură securitatea şi libera circulaţie în zona de securitate.

Franco Frattini nu spune însă clar în ce condiţii şi când va fi retrasă armata rusă din estul Republicii Moldova, dar a reiterat că OSCE e în continuare pregătită să sprijine procesul de retragere şi distrugere a muniţiilor ruseşti, oprit în 2004, dacă şi când acesta va fi reluat.

Fiind întrebat de statutul pe care l-ar merita regiunea transnistreana în cadrul Republicii Moldova, Franco Frattini a spus că decizia ţine de competenţa părţilor, adică de Chişinău şi Tiraspol. „Statutul va fi bazat pe parametrii conveniţi ai statului final, care a fost susţinut de toate cele 57 de state participante ale OSCE, inclusiv Republica Moldova, şi reafirmat anual prin Declaraţiile Consiliului Ministerial. Principiul de bază este că statutul nu va afecta suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a spus reprezentantul special al preşedinţiei italiene a OSCE.

În altă ordine de idei, Franco Frattini a exclus faptul că reglementarea ar putea fi în dezavantajul Republicii Moldova, fie că procesul este rapid sau gradual. Reprezentantul special al preşedinţiei italiene a OSCE a negat că ar acorda Rusiei un rol special în procesul de reglementare a acestui conflict îngheţat: „Ceea ce am declarat, şi ceea ce cred, e că rolul Rusiei este la fel de important ca şi rolul celuilalt co-mediator al misiunii, al Ucrainei, la fel ca al celorlalţi parteneri internaţionali în procesul „5+2”.

Franco Frattini a salutat în special cele cinci înţelegeri protocolare, din opt, semnate de Chişinău şi Tiraspol, în noiembrie 2017, printre care deschiderea podului dintre localităţile Gura Bâcului şi Bâcioc, apostilarea diplomelor transnistrene, activitatea şcolilor cu predare în grafia latină etc. Referitor la accesul fermierilor, Frattini şi-a exprimat speranţa că fermierii care au depus actele către autorităţile transnistrene vor primi din nou accesul la terenurile lor, la timp pentru plantarea de primăvară.