ACTUALITATE

Franco Frattini consideră că în reglementarea transnistreană este posibilă atingerea unui progres

post-img

Reprezentantul special al preşedinţiei OSCE, Franco Frattini, consideră că în reglementarea transnistreană este posibilă atingerea unui progres. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă după vizita pe care a întreprins-o săptămâna trecută la Moscova.

Frattini a salutat cele cinci acorduri de protocol semnate de Chişinău şi Tiraspol în noiembrie 2017. El şi-a exprimat speranţa că prevederile tuturor acestor documente vor fi îndeplinite, inclusiv faptul că fermierii moldoveni care au prezentat autorităţilor transnistrene documentele necesare vor avea acces la terenurile lor din Transnistria înainte de începerea lucrărilor de primăvară.

Întrebat despre statutul pe care îl poate avea regiunea transnistreană în componenţa Moldovei, diplomatul italian a declarat că "această decizie trebuie coordonată şi luată de Chişinău şi Tiraspol".

"Statutul va fi bazat pe parametrii conveniţi ai statului final, care a fost susţinut de toate cele 57 de state participante ale OSCE, inclusiv Republica Moldova, şi reafirmat anual prin Declaraţiile Consiliului Ministerial. Principiul de bază este că statutul nu va afecta suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova", a spus Frattini.

Potrivit lui, statutul trebuie să convină ambelor părţi din cadrul negocierilor în formatul "5+2". El a subliniat că toţi mediatorii joacă un rol important în acest proces.

"Ceea ce am declarat - şi ce cred - este că rolul Rusiei este la fel de important ca şi rolul celuilalt comediator al misiunii - Ucrainei, şi ca şi cel al celorlalţi parteneri internaţionali în procesul "5+2", şi anume al observatorilor SUA şi UE", a remarcat reprezentantul OSCE.

Răspunzând la întrebările jurnalistului, el a subliniat că există o diferenţă clară între forţele trilaterale moldo-ruso-transnistrene de menţinere a păcii şi grupul operaţional al trupelor ruseşti (GOTR).

"Contingentul de menţinere a păcii, amplasat în Zona de securitate, operează în cadrul acordului din 1992 pentru încetarea focului, care este şi acum în vigoare. În mod distinct, GOTR este amplasat în afara Zonei de securitate şi nu face parte din misiunea comună de menţinere a păcii. Declaraţia summit-ului de la Istanbul din 1999 a extins mandatul Misiunii OSCE în Moldova, astfel încât să asigure coordonarea asistenţei financiare şi tehnice pentru retragerea şi distrugerea transparentă a muniţiilor şi armamentelor de la depozitul din Cobasna. O parte din acestea au fost retrase sau distruse cu asistenţa OSCE până în 2004, când procesul a fost oprit. Reiterez poziţia despre care Misiunea OSCE în Moldova reaminteşte regulat actorilor nemijlociţi: OSCE este în continuare pregătită să joace r olul de facilitare odată ce acest proces este reluat", a spus el.