FOTO. Fabrică clandestină de ţigări, în Polonia. În schemă erau implicaţi şi cetăţeni ai R. Moldova
Sursa foto:PCCOCS Vizualizari:

FOTO. Fabrică clandestină de ţigări, în Polonia. În schemă erau implicaţi şi cetăţeni ai R. Moldova

O grupare infracţională, cu caracter internaţional, formată din cetăţeni ai R. Moldova, Ucrainei, Poloniei, specializată în contrafacerea şi comercializarea tigaretelor, a fost destructurată în urma cooperării autorităţilor din cele trei ţări menţionate.

În urma operaţiunii internaţionale comune, 14 persoane au fost reţinute, dintre care cinci moldoveni şi nouă ucraineni.

La 26 noiembrie curent, în baza informaţiilor furnizate de procurorii PCCOCS şi ofiţerii Direcţiei Combaterea Crimei Organizate a INI, poliţiştii au depistat în localitatea Gierlachowo, Polonia, o fabrică clandestină de producere a ţigărilor. De acolo, au fost ridicate circa 13 tone de tutun, 13 milioane de ţigarete, în valoare de peste 2 milioane de euro, materiale utilizate la împachetarea acestora (carton, peliculă etc), înscrisuri de ciornă unde era indicată perioada de producer şi numărul de ţigarete produse, precum şi utilaj tehnic.


(foto: PCCOCS)

De asemenea, pe teritoriul respectiv au mai fost depistate două camioane în care se aflau ţigarete pregătite pentru a fi transportate.

Cetăţenii Republicii Moldova aveau rolul de a racola persoane pentru munca clandestină, facilitau perfectarea actelor necesare şo aduceau oameni în Polonia. Aici, persoanele racolate erau întâlnite de către cetăţeni polonezi, care le deposedau de telefoanele mobile. Totul era organizat în aşa fel, încât persoanele să nu cunoască traseul şi unde este poziţionată fabrica. 

Muncitorii activau în două schimburi a câte 12 ore. Astfel, pe parcursul a 24 de ore se produceau în jur de 2 milioane de ţigarete, marca “Super kings”, “Lambert & Buther”, “Marlboro”, “Prince”, “Rothmans” şi “Excellence”. 

La moment se întreprind acţiuni pentru identificarea tuturor membrilor grupului infracţional şi atragerea acestora la raspundere penală.

Pentru infracţiunile comise făptuitorii riscă pedepse sub formă de închisoare pe un termen de până la 10 ani.

De menţionat că gruparea a fost anihilată ca urmare a acţiunilor întreprinse de procurorii PCCOCS şi ofiţerii Directiei Combaterea Crimei Organizate a INI, în comun cu angajatii Serviciului Grăniceri ai Ucrainei şi Poloniei, cu suportul Europol. 

Similare
RECOMANDĂRI