ACTUALITATE

FOTO. Cum arată celula în care stă Gheorghe Petic. Avocatul Poporului: Încalcă drepturile omului şi îi poate afecta starea de sănătate

post-img

Angajaţii Oficiului Avocatului Poporului au verificat alegaţiile de rele tratamente care i-ar fi fost aplicate lui Gherghe Petic în Penitenciarul nr.13. Potrivit unui comunicat al Ombudsmanului, acestea parţial s-au adeverit: condiţiile de detenţie în subsolul instituţiei penitenciare respective, inclusiv celula în care este deţinut Gheorghe Petic, sunt  contrare prevederilor art.3 al Convenţiei europene pentru drepturile omului. Avocatul Poporului a făcut administraţiei penitenciarului mai multe recomandări pentru ameliorarea situaţiei lui Gheorghe Petic.

Vizita a fost efectuată după ce în mediul online au apărut informaţii precum că Gheorghe Petic, aflat în custodia Penitenciarului nr.13 Chişinău, ar fi fost supus relelor tratamente. În acest sens, Oficiul Avocatului Poporului a recepţionat două cereri de la Gheorghe Petic. Deţinutul susţine că, pe 21 aprilie 2019, directorul Penitenciarului nr. 13 Chişinău, împreună cu angajaţi ai instituţiei penitenciare, l-a lovit şi l-a bruscat;  i-a restricţionat accesul la convorbirile telefonice; iar corespondenţa sa este cenzurată şi/sau nu este expediată din penitenciar; ilegal i-au fost ridicate unele bunuri din celulă; este supus la rele tratamente în celula în care este deţinut în condiţii inumane (în subsol, fapt ce-i lezează demnitatea, integritatea fizică şi psihică, afectează starea sănătăţii pe durata custodiei).  

La fel, Gheorghe Petic invocă precum că administraţia Penitenciarului nr.13 i-ar fi aplicat nemotivat sancţiune disciplinară:privarea de dreptul la întrevederi pe o durată de 3 luni.

În urma vizitei din 25 aprilie 2019, Avocatul Poporului consideră că detenţia persoanelor  în subsolul Penitenciarului nr. 13 (postul nr.13), inclusiv celula în care este deţinut Gheorghe Petic, este  contrară prevederilor art.3 al Convenţiei europene pentru drepturile omului.

„Gheorghe Petic este deţinut de unul singur din 26 martie 2019 într-o celulă cu o suprafaţă de  9,12 m, în care sunt instalate patru paturi etajate. Deşi anterior în ea a fost făcută o reparaţie cosmetică, persistă igrasie abundentă, iar aflarea continuă în atare condiţii afectează starea de sănătate a petentului. Ventilare artificială nu există, podeaua este din beton,  rece şi umedă, saltelele sunt vechi şi insalubre. Patul este incomod, prezintă pericol firele electrice neizolate. Lipsesc spaţii de depozitare a bunurilor personale, precum şi de uscare a hainelor. Lui Gheorghe Petic îi este asigurată baie o dată pe săptămână, o oră de plimbare dimineaţa în fiecare zi în curtea penitenciarului, acces la cărţi/ reviste din biblioteca penitenciarului şi la telefon (20 min./apel), are întrevederi nelimitate cu apărătorii săi.









 

Administraţia Penitenciarului nr. 13 neagă acuzaţiile privitor la  aplicarea forţei fizice pe 21 aprilie 2019. De asemenea, conform sintezelor operative din 21 şi 22 aprilie 2019, Penitenciarul nr. 13 Chişinău nu a raportat aplicarea forţei fizice/ mijloacelor speciale de către angajaţii instituţiei asupra deţinutului Gheorghe Petic. Stabilirea circumstanţelor aplicării leziunilor corporale, faptelor de tortură şi/sau rele tratamente revin exclusiv organelor de urmărire penală şi instanţei de judecată. O plângere în acest sens petentul a depus organelor procuraturii. Conform fişei medicale de ambulatoriu, la 23 aprilie 2019 (ultima verificare), petentul nu a prezentat acuze, leziuni corporale nu s-au depistat. În acelaşi timp, serviciul medical nu a efectuat o evaluare a condiţiilor sanitaro-igienice a celulei, deoarece această activitate nu se practică în instituţie.

Cât priveşte sancţiunile disciplinare, Gheorghe Petic a fost privat de dreptul la întrevederi pe o durată de 3 luni, sancţiune contestată de către petent. În rest, accesul la colete, corespondenţă, telefon nu au fost restricţionate”, se spune în comunicatul Oficiului Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului a recomandat încetarea oricăror forme de abuz, identificarea posibilităţii de strămutare a lui Gheorghe Petic din celula respectivă, evaluarea condiţiilor sanitaro-igienice a celulelor postului nr.13 (subsol), asigurarea calităţii şi eficienţei îngrijirilor medicale acordate lui Petic, sistarea activităţii celulelor postului nr.13, în măsura posibilităţii, sau identificarea unor soluţii eficiente pentru eradicarea igrasiei abundente. Recomandările au fost acceptate de administraţia Penitenciarului nr. 13.