ACTUALITATE

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase,îi reaminteşte premierului că mandatul imperativ este nul

Premierul Ion Chicu ameninţă deputaţii că-i lasă fără salarii dacă nu vin în Parlament să-i asigure cvorumul necesar pentru angajarea răspunderii. Supărat că tot face cale întoarsă de la Legislativ, premierul le cere deputaţilor din opoziţie, pe un ton ultimativ, să vină la şedinţă. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, spune că ameninţarea lui Ion Chicu este una populistă şi îi reaminteşte premierului că mandatul imperativ este nul.

 Într-o postare pe Facebook, premierul Ion Chicu se arată deranjat că nu reuşeşte să prezinte Parlamentului angajarea răspunderii pe un pachet de legi care vizează, inclusiv, salarii mai mari pentru medici şi ajutor financiar pentru agenţii economici afectaţi de criză. Pentru a fi mai convingător, Ion Chicu reaminteşte că, rectificarea bugetară prevede 175 de milioane de lei pentru educaţie.

„Dacă din cauza voastră, stimaţi deputaţi, în august sau septembrie profesorii nu primesc salarii, asumaţi-vă. Dacă se ajunge la aşa situaţie, vă promit că rămâneţi şi voi fără finanţare. Aşa, ca să "fiţi alături de oameni", a scris Ion Chicu pe Facebook.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase susţine că mesajul lui Ion Chicu demonstrează modul în care premierul înţelege procesul politic.

„Această ameninţare ascunde un populism clasic. Asemenea mesaj este destinat unor oameni care nu judecă absolut deloc, deoarece noi am putea să formulăm Guvernului şi alte întrebări: de ce nu a trimis proiectele în Parlament în procedură normală, dacă era atât de urgent? Fiind o persoană lipsită total de sensul penibilului, nu conştientizează că este un personaj lipsit de greutate şi valoare politică”, a declarat ALEXANDRU TĂNASE, fost preşedinte al Curţii Constituţionale  .

Alexandru Tănase îi explică premierului.

„Blocajul acesta nu este creat de parlamentari care nu vin în şedinţă. Mandatul imperativ este nul. Nimeni nu poate obliga un parlamentar să vină în şedinţă şi să asigure cvorumul. Refuzul unui parlamentar de a veni în sala de şedinţă, poate fi calificată cum vrei, ca o acţiune politică, ca un protest parlamentar”, a spus ALEXANDRU TĂNASE, fost preşedinte al Curţii Constituţionale.

De fapt, spune Tănase, problema nu e în Parlament şi nici la Guvern. Probema a fost creată de Curtea Constituţională pe care tot Curtea trebuie să o rezolve. Instanţa Constituţională, potrivit lui Alexandru Tănase, trebuie să-şi revadă hotărârea din aprilie, potrivit căreia angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în faţa Parlamentului poate avea loc doar dacă este asigurat cvorumul de cel puţin 51 de deputaţi.

„într-adevăr, este o decizie eronată, deoarece nu poate fi pusă accesarea unei instituţii politicie fundamentale a Constituţiei pe seama Guvernului de a asigura cvorumul în Parlament. Acum să ne imaginăm că pleacă Parlamentul în vacanţă. Ce se întâmplă cu angajările de răspundere ale Guvernului Chicu? Se revine la ele în luna septembrie sau când?”, a precizat ALEXANDRU TĂNASE, fost preşedinte al Curţii Constituţionale.

Şi Alexandru Arseni, doctor în drept Constituţional, spunea ieri, pentru TVR MOLDOVA, că soluţia depăşirii blocajului politic e în terenul Curţii Constituţionale. Între timp, opoziţia parlamentară îi cere Guvernului Chicu să renunţe la angajarea răspunderii, iar legile să fie aprobate de Parlament.