Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fostul ministru de externe Nicu Popescu susţine că actuala criză din Belarus are repercusiuni şi asupra Republicii Moldova

Fostul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, susţine că actuala criză din Belarus are repercusiuni şi asupra Republicii Moldova, dar şi a politicii noastre externe. Opinia a fost exprimată după ce preşedintele Igor Dodon s-a grăbit să-l felicite pe liderul de la Minsk, Alexandr Lukaşenko, pentru victoria la alegerile prezidenţiale, victorie pusă la îndoială de Occident. Diplomaţia de la Chişinău nu a comentat, deocamdată, gestul lui Igor Dodon şi situaţia din Belarus.

Fostul şef al diplomaţiei de la Chişinău, Nicu Popescu, susţine că, situaţia de criză din Belarus a fost transformată de preşedintele Igor Dodon într-o bilă neagră pentru politica externă a Republicii Moldova.

NICU POPESCU, fost ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene
"În timp ce în U.E. sunt condamnate violenţele din Belarus şi nu sunt recunoscute alegerile, preşedintele Igor Dodon s-a grăbit să fie unul dintre puţinii lideri din lume care l-au felicitat pe Lukaşenko. Este evident că acest gest denotă atât dezechilibrul extrem din politica externă a statului, dar şi o lovitură aplicată relaţiilor noastre cu Uniunea Europeană, şi aşa aflate în pană".

Sursa: http://facebook.com

Nicu Popescu îl îndeamnă pe actualul ministru de Externe, Oleg Ţulea, să alinieze Republica Moldova la poziţia Uniunii Europene faţă de situaţia din Belarus.

"Stimate domnule Ministru, dumneavoastră puteţi decide, în aceste zile, să reechilibraţi măcar niţel politica externă a ţării noastre.  Această decizie nu aparţine nici domnului preşedinte Dodon, nici domnului prim-ministru Ion Chicu. Decizia de aliniere la poziţiile U.E. se ia la minister. Vă îndemn să continuaţi practica de aliniere la declaraţiile de politică externă ale U.E. din aceste zile şi să nu lăsaţi politica externă a Republicii Moldova să devieze complet spre modelele euroasiatice",  a mai declarat Nicu Popescu.

Diplomaţia de la Chişinău nu a comentat, deocamdată, gestul grăbit al lui Igor Dodon de a-l felicita pe Alexandr Lukaşenko şi nici despre situaţia din Belarus.

 
Similare
RECOMANDĂRI