ACTUALITATE

Fostul deputat în Primul Parlament, Nadejda Brânzan, cea care a promovat toată viaţa cultura şi spiritualitatea românească, a fost condusă pe ultimul drum

Fostul deputat în Primul Parlament şi medic emerit, Nadejda Brânzan, a fost condusă, astăzi, pe ultimul drum. Rude, colegi şi prieteni au venit să îşi ia rămas bun de la cea care a promovat toată viaţa cultura şi spiritualitatea românească. Din cauza restricţiilor impuse de pandemie, accesul la slujbă a fost restricţionat iar toţi cei prezenţi au purtat măşti şi mănuşi.

Slujba de înmormântare a avut loc la Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", Nadejda Brânzan fiind chiar unul dintre ctitorii lăcaşului sfânt. Prietena răposatei, Zinaida Calistru, spune că este o pierdere imensă. Au fost prietene 54 de ani şi a fost alături de ea până la ultima suflare. 

ZINAIDA CALISTRU, prietena Nadejdei Brânzan: "Eu am pierdut cea mai bună prietenă din institut, am fost colege. Ne-am susţinut în greutăţi prin care am trecut, vremuri grele. Dar despre patriotism... ea a iubit extrem de mult bucăţica asta de pământ".

Şi foşti colegi din Primul Parlament au venit să-şi ia rămas bun de la Nadejda Brânzan, cea pe care au supranumit-o femeia de fier, pentru modul în care a promovat valorile româneşti. 

NICOLAE PROCA, deputat în Primul Parlament: "Ea a fost printre prieteme care să spunem aşa la figurat la izvorul mişcării naţionale. A colectat semnături pentru alfabetul latin. Din iniţiativa ei a fost  format Cenaclul Basarabia. Aportul ei în renaşterea naţioanlă este deosebit şi pentru aceasta ea merită atenţie".

DUMITRU NOROC, deputat în Primul Parlament: "Toată vremea vorbea foarte bine, avea o dicţie extraordinară, ţinea ascultătorul în mână cum se spune şi lucra bine în comisie. Pierderea aceasta care o avem noi acum este foarte mare. Ea toată vremea informa ce se face în Guvern, în Parlament acum şi prevenea unele legi care nu erau bune pentru ţară".

Nadejda Brânzan s-a născut la 29 august 1948, în oraşul Rezina. A absolvit Facultatea de Medicină din Chişinău şi a profesat ca medic. Mai bine de un sfert de secol din viaţă l-a dedicat activităţilor culturale. A fost cea care a iniţiat şi parastasul anual de pe 27 august, în memoria deputaţilor din Parlamentul Independenţei. Pentru cariera sa profesională şi politică, pentru spiritului patriotic, a fost răsplătită cu "Ordinul Republicii", medalia "Meritul Civic" şi titlul de "Eminent al ocrotirii sănătăţii". Nadejda Brânzan s-a stins din viaţă la vârsta de 71 de ani.