Foştii judecători constituţionali nu s-au prezentat la audieri. „Ne spălăm pe mâini şi nu ne puteţi face nimic - ăsta a fost mesajul lor”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Foştii judecători constituţionali nu s-au prezentat la audieri. „Ne spălăm pe mâini şi nu ne puteţi face nimic - ăsta a fost mesajul lor”

Foştii judecători ai Curţii Constituţionale nu s-au prezentat la audierile organizate de Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor privind tentativa de puci anticonstituţional întreprinsă de PD prin intermediul Curţii Constituţionale şi al Procuraturii Generale în luna iunie 2019. Aceştia, însă, au trimis o scrisoare, semnată de toţi cei 6 foşti judecători.

„Noi ne spălăm pe mâini şi nu ne puteţi face nimic – cam ăsta este mesajul acestei scrisori”, spune deputatul PAS Mihai Popşoi.

Deşi deputatul spune că prezenţa la această comisie era obligatorie şi de bun simţ, foştii judecători constituţionali spun în scrisoare că judecătorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile şi opiniile exprimate în exercitarea mandatului.

„Prezenţa lor la comisie nu poate fi interpretată drept tragere la răspundere juridică.  Prezenţa la comisia de anchetă era obligatorie. Dumnealor trebuiau să se prezinte şi să ofere deplinătatea informaţiilor pe care le deţin, însă s-au eschivat, considerând că au protecţia actualei majorităţi parlamentare PD şi PSRM.

Criza din iunie a fost o încercare grea pentru întreaga societate. Pentru ca asemenea situaţii să nu se mai întâmple, era de bun simţ ca aceşti foşti judecători să vină şi să explice cum se face că au dat nişte decizii controversate care au dat peste cap tot fundamentul constituţional, pentru ca tot ei, peste o săptămână, să şteargă cu buretele de parcă nu s-a întâmplat nimic
”, spune deputatul Mihai Popşoi.

Deputatul spune că cei şase judecători s-au eschivat intenţionat de la această comisie, subliniind că mandatul acestei comisii expiră curând, şi că are suspiciuni că actuala majoritate parlamentară PD-PSRM nu va mai vrea prelungirea activităţii acestei comisii.

Amintim că trei dintre foştii judecători de la Curtea Constituţională sunt foşti membri PDM, este vorba despre Aurel Băieşu, Artur Reşetnicov şi Raisa Apolschii, cea din urmă fiind şi naşa de cununie a lui Vlad Plahotniuc. Ceilalţi trei foşti judecători sunt Mihai Poalelungi, Corneliu Gurin (fost procuror general), Veaceslav Zaporojan.

Aceştia au emis, în perioada 7-9 iunie 2019  o serie de decizii care au dus ţara într-un blocaj politic: au declarat neconstituţional şi ilegal Guvernul condus de Maia Sandu şi numirea Zinaidei Greceanîi în funcţia de speaker, l-au  suspendat din funcţie pe gor Dodon pentru ca Pavel Filip să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului şi să numească data de 6 septembrie pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Similare
RECOMANDĂRI