Fost director al MoldATSA: Prin R. Moldova se face contrabandă cu două tone de chihlimbar săptămânal
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fost director al MoldATSA: Prin R. Moldova se face contrabandă cu două tone de chihlimbar săptămânal

Sorin Stati, fostul director al Autorităţii Aeronautice Civile a Republicii Moldova - MoldATSA, susţine că prin Republica Moldova s-ar face contrabandă cu chihlimbar. Potrivit lui, două tone de acest tip de piatră scumpă ar fi  transportate săptămânal din Ucraina în Republica Moldova şi care ulterior ar ajunge în Hong Kong. Potrivit lui, de asemenea funcţionează scheme de contrabandă cu ţigări, alcool şi alte bunuri care ar fi protejate de reprezentanţi marcanţi ai fostei guvernări şi funcţionari înalţi din poliţie. Declaraţiile au fost făcute la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

„Chihlimbarul este adus prin contrabandă din Ucraina, prin regiunea transnistreană, ajunge la Aeroport şi săptămânal se exportă circa două tone de chihlimbar care pleacă în Hong Kong”, a declarat Sorin State.

Actele pentru această piatră scumpă s-ar întocmi, potrivit lui, ca pentru marfă obişnuită. „Ceea ce este interesant este faptul că pe declaraţiile vamale se scrie „stone”, adică „piatră,” atât”, spune Sorin Stati. Potrivit lui, de această schemă ar fi responsabil un fruntaş al Partidului Democrat şi oricine altcineva ar încerca să se ocupe de contrabandă cu chihlimbar este reţinut.

Sorin Stati susţine că această acţiune de contrabandă ar fi efectuată în colaborare cu Poliţia, iar conducerea Aeroportului Internaţional Chişinău şi Serviciul Vamal ar fi la curent cu această schemă. „Toate schemele de contrabandă sunt cunoscute”, spune fostul director MoldATSA.

Sorin Stati spune că ar deţine mai multe documente încă din timpul când era director la MoldATSA care confirmă cele spuse şi că există persoane care spun că au primit indicaţii clare în schemele de contrabandă.

Fostul funcţionar a dat mai multe nume ale persoanelor care dirijează şi protejează schemele de contrabandă, însă realizatorii emisiunii nu au reuşit să ia legătura cu acestea sau cu purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat pentru a confirma sau infirma spusele acestuia. Ministrul de interne Andrei Năstase l-a invitat printr-o intervenţie telefonică în direct pe Sorin Stati să vină la Minister pentru a depune mărturii imediat după emisiune.

Similare
RECOMANDĂRI