ACTUALITATE

Fost ambasador al Republicii Moldova în România: Autorităţile de la Chişinău ar trebui să înceapă demersurile de părăsire a CSI

post-img

„Autorităţile Republicii Moldova ar trebui să înceapă demersurile de părăsire a CSI. Nu există nicio garanţie că în 3- 4 ani Dodon (sau un alt trădător ca el) nu va reveni la putere în Republica Moldova şi, confruntându-se cu unele revolte, nu va chema ”trupe de pacificare” ale ”fraţilor” din CSI. Faptul că Republica Moldova nu face parte din OTSC nu cred că ar fi un impediment pentru Putin şi Lukaşenko să-şi trimită trupele să ”pacifice” Republica Moldova”, a scris într-o postare pe Facebook fostul ambasador al Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea.

„Intenţia statelor membre ale OTSC de a interveni în Kazahstan pentru a pune capăt revoltelor din ţară dă în vileag esenţa adevărată a Comunităţii Statelor Independente (CSI) şi al braţului ei armat OTSC. Rusia şi liderii autoritari din ţările CSI văd organizaţia drept un mecanism similar fostului Tratat de la Varşovia cu valori aparte – autoritare, antidemocratice. Pentru toţi liderii din statele CSI, poate cu excepţia Armeniei, democraţia constituie o ameninţare existenţială. După ajutorul acordat de Rusia lui Lukaşenko, iată că ţarul Putin şi aliaţii săi de aceiaşi mamă ideologică, îl salvează pe Nazarbaiev şi regimul lui corupt şi autoritar.

Autorităţile moldoveneşti trebuie să înceapă demersurile necesare pentru a părăsi CSI cât mai curând posibil. Care sunt beneficiile aflării Moldovei în CSI? Poate MAEIE-ul nostru să ne facă o listă a lor? Cumpără Moldova gaz de la ruşi la preţ scăzut, la fel ca Belarus sau Armenia, pentru că se află în CSI? Au cumva produsele moldoveneşti acces liber pe piaţa rusă, pentru că Moldova este stat membru al CSI? Oare sunt cetăţenii moldoveni în Rusia mai puţin abuzaţi şi discriminaţi pentru că Moldova e stat membru al CSI?

Autorităţile moldoveneşti ar trebui să înceapă demersurile de părăsire a CSI şi din cauză că nu există nicio garanţie că în 3- 4 ani Dodon (sau un alt trădător ca el) nu va reveni la putere în Moldova şi, confruntându-se cu unele revolte, nu va chema ”trupe de pacificare” ale ”fraţilor” din CSI. Faptul că Moldova nu face parte din OTSC nu cred că ar fi un impediment pentru Putin şi Lukaşenko să-şi trimită trupele să ”pacifice” Moldova.

Evenimentele din Kazahstan vor conduce la o scădere a presiunilor ruseşti asupra Ucrainei. La fel şi a presiunilor Moscovei asupra autorităţilor moldoveneşti de a relua negocierile cu liderii separatişti de la Tiraspol în vederea reglementării ”conflictului transnistrean”. Deci, Chişinăul nu ar trebui să se grăbească să accepte o nouă rundă de negocieri în format 5+2.

Rusia e posibil să rămână angajată în Kazahstan mai mult decât se aşteaptă. Intervenţia OTSC în Kazahstan (care va fi în realitate rusească cu elemente simbolice din alte ţări membre ale OTSC) va amplifica sentimentele antiruseşti în ţară şi conflictele dintre populaţia cazahă şi cea rusă, cu consecinţe greu de evaluat la această etapă”, a scris Mihai Gribincea.