Focar de gripa aviară la o fermă din Maramureş. Peste 22.000 de păsări au fost omorâte
Vizualizari:

Focar de gripa aviară la o fermă din Maramureş. Peste 22.000 de păsări au fost omorâte

Peste 22.000 de păsări din ferma din Maramureş unde a fost confirmat cel de-al doilea focar de gripă aviară au fost omorâte. Autorităţile au stabilit că fermele în care a apărut gripa aviară au folosit acelaşi mijloc de transport pentru dejecţii.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramureş transmis duminică, iniţial au fost 20 de păsări bolnave.

"Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureş s-a întrunit în şedinţă, după confirmarea bolii, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti, în focarul secundar de gripă aviară de la Seini. După ce am fost anunţat de către DSVSA Maramureş cu privire la suspiciunea bolii în focarul secundar au fost recoltate probe şi transmise pentru a fi analizate în laboratorul de la Bucureşti. A fost confirmată boala, cu acelaşi subtip de virus H5N8. Iniţial au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creşterea ratei de mortalitate. Au fost eutanasiate 22.762 de păsări, iar de astăzi a început procesul de incinerare", a arătat în comunicat prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

"Ancheta epidemiologică efectuată de către specialiştii DSVSA Maramureş a relevat faptul că există un raport de cauzalitate, cele două ferme au utilizat acelaşi mijloc de transport pentru dejecţii. Sunt menţinute restricţiile de acces şi deplasare în zona celor nouă societăţi comerciale de pe platformă, de către poliţie, jandarmi, poliţia locală, autorităţi sanitar-veterinar şi autorităţile locale. Se aplică, în continuare, măsurile de supraveghere şi control pentru exploataţiile din afara zonei de restricţie. De asemenea, sunt realizate filtre rutiere la intrarea în judeţ, cu scopul de a supraveghea şi a nu permite transporturi ilegale de păsări", subliniază reprezentanţii Prefecturii Maramureş.

Cel de-al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la ferma de păsări din Seini, judeţul Maramureş, la trei zile după ce fusese diagnosticat primul focar.

Sursa: Mediafax

Similare
RECOMANDĂRI