ACTUALITATE

FMI: Implementarea legilor aprobate recent de Parlament ameninţă serios stabilitatea macroeconomică şi financiară a R. Moldova

post-img

Implementarea iniţiativelor legislative recente, aprobate de Parlamentul Republicii Moldova, ameninţă serios stabilitatea macroeconomică şi financiară a Republicii Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19. Declaraţia aparţine lui Rodgers Chawani, Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova.

În cadrul unei declaraţii de presă, reprezentantul FMI spune:

„În contextul noului program susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), sprijinul financiar din partea FMI se va acorda doar dacă va exista un angajament fără echivoc al Republicii Moldova de a asigura ireversibilitatea progresului atins până acum, precum şi un sprijin politic larg pentru agenda ambiţioasă privind guvernanţa şi reformele instituţionale, convenită cu misiunea FMI pe parcursul acestui an."

Amintim, la 16 decembrie, majoritatea parlamentară PSRM-Şor a aprobat o serie de legi, printre care anularea legii miliardului, micşorarea vârstei de pensionare, dar şi bugetele pentru 2021. Guvernatorul BNM şi-a exprimat dezacordul declarând că anularea acestei legi poate anula toate eforturile care s-au făcut pentru însănătoşirea sistemului financiar al Republicii Moldova. De asemenea, fostul ministru al finanţelor, Natalia Gavriliţa, a declarat că anularea legii miliardului votată astăzi de PSRM-Şor nu este altceva decât mutarea datoriei de la o instituţie a statului (Ministerul Finanţelor) la alta (Banca Naţională a Moldovei). 


Precizăm că săptămâna trecută, reprezentantul FMI în Republicii Moldova spunea că proiectul PSRM-ului este „un pas înapoi şi anulează toate eforturile care s-au făcut pentru reabilitarea sistemului bancar”.


Reamintim că Legea Miliardului a fost aprobată în 2016 ca soluţie la decizia Guvernului Republicii Moldova de a acorda garanţii financiare celor 3 bănci implicate în frauda bancară şi care au luat credite de 14,2 miliarde de lei de la BNM în perioada 2014 - 2015. Legea prevede emisia unor obligaţiuni de stat pe termene de până la 25 de ani, în valoare totală de până la 13,58 de miliarde de lei, cu rata dobânzii de 5,5 la sută.