ACTUALITATE

Cristina Ţărnă: Cum poate o comisie să dea afară un medic care ştia cum arată plămânii fiecărui pacient grav cu COVID-19 internat la el în spital?

post-img

Cristina Ţărnă, fostul director adjunct la CNA şi fiica fostului director al Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, spune că tatăl său a luat decizia de a testa de urgenţă la o clinică privată cei patru medici confirmaţi cu COVID-19 pentru a nu expune şi alţi colegi, pacienţi şi membri ai familiei pericolului de infectare. Acest fapt, însă, a fost văzut drept o „deviere de la procedura administrativă şi neglijenţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu” de către Comisie, iar asta a servit drept motiv de demitere.

Cristina Ţărnă spune că în fiecare dimineaţă, la ora 6:00, profesorul Anatol Ciubotaru primea radiografiile fiecărui pacient infectat cu COVID-19 din Spitalul Clinic Republican, le compara cu radiografiile din seara precedenta si discuta cu medicii tacticile de tratament in continuare, de ce au nevoie pacientii si medicii.

Despre medicii care lucrează la SCR, fiica fostului director spune:

„Le-a amenajat camera izolata de odihna, ca atunci cind nu stau cu pacientul sa contacteze cit mai putin cu ceilalti medici. Le-a gasit hotel ca sa nu mearga acasa la familiile lor, pt sanatatea carora se tem toti acesti medici. I-a testat urgent atunci cind medicilor le-au aparut suspectii, stiind ca nu intrunesc definitia de caz a ministerului din ordinul nr.213/02.03.2020 ca sa fie izolati si testati la ANSP. Ce-a urmat - stiti. 4 din 6 medici testati s-au dovedit a fi infectati. 5 din ei erau asimptomatici, la 1 din ei, la sfirsitul garzii de noapte i s-a ridicat temperatura. De asta, discutind raportul de noapte, medicii l-au rugat sa-i ajute sa fie testati de urgenta, ca sa nu expuna alti colegi, alti pacienti si propriile familii. I-a testat. Urgent. I-a izolat si a inceput tratamentul lor. Spre binele tuturor. Sau, cel putin asta credea ca face. Dar, Comisia a fost de alta parere si, fara vre-o explicatie din partea lui a constat revoltata “devieri de la proceduri administrative si neglijenta in exercitarea atributiilor de serviciu”. Citat inchis. No comment.

Inteleg ca e urgenta si trebuiesc optimizari de tot felul si nu trebuie sa punem intrebari, dar mai ales sa avem careva opinii proprii in aceasta perioada. Si totusi, nu inteleg cum poate o comisie in care toti decidenti nu au lecuit in viata lor pe nimeni sa decida sa dea afara un medic care a salvat zeci de mii de oameni timp de 47 de ani? Un conducator care stia cum arata plaminii fiecarui pacient grav cu COVID-19 internat la el in spital?” scrie Cristina Ţărnă pe pagina sa de Facebook.

Fiica fostului director mai spune că tatăl său „a lucrat chirurg toata viata lui, cel mai mult - chirurg toracal (de plamini) vreo 15 ani si cardiochirg mai mult de 25 de ani. Peste 20 de ani a condus Serviciul de Chirurgie a Inimii din cadrul SCR. A lucrat 5 ani in Germania, la fel in cardiochirurgie, chirurgie experimentala si a predat in paralel rezidentilor nemti. A revenit in Moldova pentru a participa la concursul pentru functia de director SCR, iar dupa concurs a condus spitalul in ultimii 5 ani. In jumate de an i-ar fi expirat contractul si s-ar fi pensionat. Si-ar fi incheiat onorabil cariera de 47 de ani”. 

Amintim că acum două zile, pe 24 martie, în presă au apărut informaţii că patru angajaţi ai Spitalului Clinic Republican au fost confirmaţi, la un laborator privat, cu COVID-19. În aceeaşi zi, Ministerul Sănătăţii, însă, a declarat că este vorba despre o supecţie, întrucât urmează ca testele să fie făcute repetat la laboratorul ANSP, în contextul în care potrivit Ministerului, testele făcute la laboratoarele private nu sunt de încredere. Totuşi, ieri, în conferinţa de presă, ministrul sănătăţii nu a dat niciun detaliu despre cazul celor patru angajaţi SCR. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului a explicat că medicilor li s-au preluat probe ieri, 25 martie, iar rezultatele vor fi astăzi.

De menţionat că Ministerul a declarat că directorul Spitalului, fără să informeze după procedură Minsiterul Sănătăţii şi Agenţia Naţională pentru Sănătate publică, a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat, iar ieri, directorul a fost înlocuit.