ACTUALITATE

Fifor, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu: Prezenţa partenerilor britanici în România transmite un mesaj puternic de solidaritate aliată

post-img

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat joi, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în prezenţa secretarului britanic al Apărării, Gavin Williamson, că existenţa partenerilor britanici în România reprezintă nu numai o contribuţie consistentă la implementarea măsurilor de asigurare, dar transmite şi un mesaj puternic de solidaritate aliată.

"Îmi face o deosebită plăcere să reiterez aprecierea noastră pentru prezenţa Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, respectiv cei aproximativ 160 de militari dislocaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu şi ai aeronavelor Eurofighter Typhoon care execută misiuni de poliţie aeriană consolidată, în perioada 1 mai - 31 august 2018. Subliniez aici profesionalismul şi dedicarea cu care aceştia îşi desfăşoară activitatea zilnică şi contribuie implicit la menţinerea unui climat de pace şi stabilitate regională. Considerăm că prezenţa partenerilor britanici în România reprezintă nu numai o contribuţie consistentă la implementarea măsurilor de asigurare, dar transmite şi un mesaj puternic de solidaritate aliată. Folosesc acest prilej pentru a reconfirma dorinţa noastră de a continua această colaborare deosebit de valoroasă pentru România, care, alături de un program intens de exerciţii în format întrunit, afilierea de forţe şi personal la structurile aliate de comandă şi control din România, precum şi o participare consistentă în domeniul naval, vor conferi o arhitectură consolidată cooperării bilaterale", a spus Fifor.

Secretarul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a subliniat că militarii britanici aflaţi în România ajută NATO să trimită un semnal adversarilor săi, privind descurajarea oricărei ameninţări şi menţinerea securităţii.

"Voi apăraţi poporul României, popoarele din Europa de Est şi poporul Marii Britanii, la o vreme de turbulenţe internaţionale crescânde. Nu mai departe decât săptămâna trecută aţi decolat pentru a intercepta un bombardier al Rusiei, care zbura aproape de spaţiul aerian NATO. În Marea Britanie am ajuns să cunoaştem cât se poate de bine pericolele crescânde ale agresiunilor stat contra stat. Am fost martorii unei creşteri înzecite a activităţilor submarinelor Rusiei în Marea Nordului şi ai folosirii unui agent neurotoxic la Salisbury ... prima dată când se folosesc agenţi chimici pe pământ european de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Mai mult, aici ajutaţi NATO - cea mai mare alianţă defensivă din lume - să trimită un semnal adversarilor săi. Un semnal că nu ne vom lăsa intimidaţi. Un semnal că rămânem uniţi în hotărârea noastră de a descuraja orice ameninţare şi de a menţine siguranţa şi securitatea a aproape un miliard de oameni. În sfârşit, puneţi aici o piatră de hotar pentru Marea Britanie globală, arătând că la vremuri mai întunecate ea nu se va retrage în interiorul ţărmurilor sale, ci dimpotrivă va continua să apere securitatea continentului aşa cum o face de secole", a declarat Williamson.

El a vorbit, totodată, despre întărirea legăturilor bilaterale cu România, în domeniul apărării.

"Astăzi am făcut şi mai solid acest angajament prin întărirea legăturilor bilaterale cu România. Şi nu numai prin faptul că am trimis experţi militari care să îndrume Divizia Multinaţională Sud-Est, condusă de România, în cadrul unei mari aplicaţii militare de evaluare a capacităţii de luptă ce va avea loc pe parcursul acestui an, ci şi prin agrementul de a semna un protocol de colaborare care va stabili traseul, din anii ce vor urma, al relaţiei noastre în domeniul apărării", a spus secretarul britanic al Apărării.

Cei doi oficiali s-au întâlnit joi, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cu militarii din compunerea detaşamentului Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii dislocat în România pentru executarea misiunilor de poliţie aeriană întărită, precum şi cu personal din Forţele Aeriene Române care îşi desfăşoară activitatea în Baza 57 Aeriană.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, în anul 2018, Forţele Navale Britanice au participat cu nave ultramoderne (distrugătorul T45 HMS Duncan) la misiuni specifice de antrenament în Marea Neagră, în timp ce Forţele Terestre ale Marii Britanii au avut o participare constantă la exerciţii comune cu militari români. Forţele Aeriene Britanice, care anul acesta împlinesc 100 ani de la înfiinţare, au dislocat în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, pentru al doilea an consecutiv, un detaşament de avioane Eurofighter Typhoon, în vederea instruirii împreună cu militari din forţele aeriene şi navale ale României, în scopul creşterii interoperabilităţii la nivel aliat şi executării unor misiuni de poliţie aeriană consolidată, între 1 mai şi 31 august. De asemenea, ofiţeri britanici de stat major încadrează funcţii în Comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est şi în Unitatea NATO de Integrare a Forţelor/NFIU de pe teritoriul României.