Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fermierii au ieşit din nou la proteste, spunând că autorităţile nu şi-au îndeplinit promisiunile

Agricultorii din Republica Moldova au ieşit din nou la proteste. Zeci de fermieri din cel puţin 6 raioane şi-au scos astăzi utilajele Agricole pe stradă. Oamenii sunt nemulţumiţi că autorităţile bat pasul pe loc în acordarea despăgubirilor pentru culturile compromise din cauza condiţiilor meteorologice.

Fermierii au protestat astăzi în mai multe raioane  - Hînceşti, Leova, Ştefan Vodă, Căuşeni, Ungheni şi Teleneşti. Pe şoseaua Hînceşti-Leuşeni, aproape 50 de tractoare au fost parcate în semne de protest pe marginea drumului. Protestatarii spun că autorităţile nu şi-au îndeplinit promisiunile.

ION PLĂMĂDEALĂ, fermier din Leova: „După protestele din august s-a promis că vor fi alocate nişte susţineri financiare pentru agricultori. Noi avem în agricultură dou grupe de produse grupa 1 şi grupa 2. Dacă pentru prima grupă: grâu, orz, rapiţă s-au alocat câte 1500-1600 de lei la hectar, pentru grupa a doua încă nu s-a alocat nimic şi nici nu se discută nimic, asta este problema.”

MIHAI GRIBINCEA, fermier din Hînceşti: „Data trecută când ne aflam în protest din luna august au fost ceva promisiuni de 50 de litri, până la urma nu se discută nici de motorină, nici de compensare financiară, până la urmă, practic tot este la nivel de vorbe”.

Fermierii spun că au nevoie de bani pentru a lucră pământul, iar mulţi dintre ei sunt plini de datorii.

ION PLĂMĂDEALĂ, fermier din Leova: „Este vorba că avem nevoie de surse financiare pentru a pregăti câmpurile că pentru semănat, că pentru lucrări de primăvară. Avem foarte multe datorii faţă de furnizori, faţă de cei care ni-au dat îngrăşăminte, motorină.”

Agricultorii spun că vor protesta până când autorităţile le vor îndeplini toate revendicările. Serviciul de Presă al Ministerului Agriculturii a anunţat că ministrul Ion Perju se va întâlni mâine cu fermierii nemulţumiţi. Guvernul a alocat 300 de milioane de lei pentru a compensa pagubele provocate de secetă. Potrivit premierului Ion Chicu, în acest an, pierderile din agricultura Republicii Moldova sunt de peste 900 de milioane de lei.  
Similare
RECOMANDĂRI