Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fadei Nagacevschi: Eliberarea lui Filat ar putea fi un caz de justiţie selectivă

Eliberarea lui Filat ar putea fi un caz de justiţie selectivă, iar sistemul compensatoriu nu poate fi aplicat cumulativ cu eliberarea condiţionată. Declaraţiile au fost facute de ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, la emisiunea Punctul pe Azi, de la TVR MOLDOVA. În plus, oficialul spune că va fi analizat cu atenţie timpul în care fostul premier a fost închis în condiţii inumane şi degradante. Şi asta pentru că există suspiciuni că Filat nu ar fi stat în condiţii proaste toată această perioadă.

În lunile iulie şi octombrie instanţa de judecată a decis reducerea perioadei de detenţie pentru Vlad Filat cu peste 700 de zile, pe motiv că fostul premier ar fi stat în condiţii inumane şi degradante. Însă ministrul Justiţiei este convins că Filat a stat şi în condiţii privilegiate de detenţie.
 
FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiţiei: „Chiar şi în penitenciarul nr. 13 există anumite celule care au condiţii VIP şi în aceste condiţii VIP este greu să tratezi condiţii inumane şi degradante. Nu exclud că unele zile a stat şi în condiţii inumane şi degradante, însă asta nu înseamnă că noi trebuie să credem că toate zilele care au fost reduse se referă la condiţii inumane şi degradante.”
 
Potrivit legii deţinutul poate fi eliberat condiţinat dacă şi-a ispăşit 2/3 din pedeapsă. Vlad Filat a stat închis doar 4 ani şi o lună din termenul iniţial de 9 ani. Ministrul Justiţiei spune că nu pot fi considerate ispăşirea pedepsei zilele pe care instanţa i le-a redus lui Filat din termenul iniţial.
 
FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiţiei: „Eu am întrebări dacă instrumentul compensator şi cel de eliberare condiţionată se aplică cumulativ sau alternativ. Administraţia penitenciarului a mers pe interpretarea legii, neavând în competenţa sa dreptul de interpretare a legii, cu interpretarea legii se ocupă Parlamentul.”
 
Fostul prim-ministru Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare în 2015 pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. Pe 3 decembrie el a fost eliberat condiţionat din detenţie. Decizia a fost luată de acelaşi judecător, Victor Răţoi, care acum 4 ani a dispus arestul lui Filat.
Similare
RECOMANDĂRI