Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expertul economic Veaceslav Negruţa: Legea cetăţeniei prin investiţii trebuie anulată. În UE este numită „schema moldovenească”

Legea cetăţeniei prin investiţii trebuie anulată imediat, în raportul Comisiei Europene din 2019 fiind numită „schema moldovenească”. Declaraţia aparţine expertului economic Veaceslav Negruţa care, la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA, a mai precizat că legea reprezintă un risc pentru Uniunea Europeană.

Potrivit lui Veaceslav Negruţa, datorită acestei legi, cetăţenia Republicii Moldova nu este promovată peste hotare ca o posibilitate de investiţii, ci ca un paşaport care îţi dă voie să circuli în 125 de ţări, inclusiv din UE.

„Când a fost la Chişinău, reprezentantul Comisiei Europene Luc Devigne a dat un mesaj foarte clar. Pentru dânsul, subiectul cetăţeniei prin investiţii a fost trecut la capitolul corupţie şi justiţie”, a spus Veaceslav Negruţa.

Potrivit expertului economic, legea cetăţeniei prin investiţii este o cetăţenie vândută unui grup de oameni şi reprezintă un pericol inclusiv pentru libertatea de  circulaţie a tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Sergiu Sîrbu, deputat al noului grup Pro-Moldova a declarat că iniţial, mecanismul de verificare a celor care vor cetăţenia Republicii Moldova prin investiţii era unul foarte minuţios.

„Nu ştiu ce se întâmplă astăzi. Dacă se încearcă a se ascunde provenienţa banilor şi integritatea unor persoane, atunci trebuie să ne îngrijorăm”, a spus Sergiu Sîrbu.

Potrivit deputatului PPDA Alexandru Slusari, decizia Guvernului de a pune moratoriu pe legea cetăţeniei prin investiţii trebuie votată cât mai repede de Parlament.

„Soluţia fundamentală ar fi anularea legii. Nu există niciun argument pentru care nu este anulată legea”, a spus Alexandru Slusari.
Similare
RECOMANDĂRI