Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţii sunt tot mai îngrijoraţi de propagandă rusească în Republica Moldova

Experţii sunt tot mai îngrijoraţi că propagandă rusească care capătă tot mai multă amploare, iar faptele adevărate nu sunt apreciate la justa lor valoare. Tor expetii avetizează că războiul informaţional este cel care manipulează emoţiile oamenilor, iar ştirile fake devin adesea virale.

De aceea mai mulţi istorici, ambasadori, experţi internaţionali şi locali s-au reunit la Chişinău pentru a căuta soluţii şi a combate războiul hibrid şi ştirile false.
 
Războiul hibrid în ţările ex-sovietice este resimţit cel mai mult. Specialiştii susţin că şi în Republica Moldova se duce un război economic, politic şi, mai nou, unul informaţional, coordonat de la Moscova.

„Scopul acestei conferinţe este de a examina esenţa războiului hibrid, strategiile care se elaborează, tacticile care se aplică. De exemplu Dodon aşa şi spune că el vrea să integreze Republica Moldova în spaţiul euroasiatic şi ceea ce observăm şi simţim noi este efectul unor politici specifice războiului hibrid. Avem propaganda care este foarte primejioasă”, a spus ANATOL PETRENCU, doctor habilitat în istorie.

„În 30 de ani împotriva ţării noastre se duce un război nedeclarat,războilul hibrid care include în sine războiul economic, războiul politic.Practic, toate serviciile mass-media în limba rusă sunt ocupate de promotorii limbii ruse, promotorii lumii ruseşti propagadiste Şantajul economic care ducea şi duce şi în prezent Federaţia Rusă împotriva ţării noastre”, a spus RUSLAN ŞEVCENCO, doctor în istorie.

„Principalul tanc rusesc pe teritoriul Republlicii Moldova la momentul actual sunt televiziunile ruseşti. Astea lucrează la nivel de subconştient, asta lucrează la nivel de propagandă profundă a elementului naţional din Basarabia. Rusia are nevoie de Basarabia ca să înfibă un cuţit în spatele Ucrainei”, a declarat  VALENTIN DOLGANIUC, deputat în primul Parlament.

Prezent la eveniment, scriitorul Marian Voicu, producător la  Televiziunea Română, a precizat că ştirile fake sunt îndreptate asupra unui individ sau a unei comunităţi, iar atunci când sunt îndreptate asupra unei naţiuni, apare şi războiul hibrid, prin manipularea informaţiilor.

„Suntem abia la începutul războiului informaţional, astăzi luptele nu se mai dau pentru tetitoriu, se dau pentru minţile oamenilor, astăzi contează mai multe emoţia, decât faptele adevărate. Cred că Republica Moldova este un fel de poligon care asistăm la naşterea teoriilor conspiraţiilor şi a ştirilor fake, care au ajuns şi în România, prin intermediul presei pro-ruse”, a declarat MARIAN VOICU, producător TVR.

Experţii din Ucraina susţin că de şase ani au un război în care mor oameni, iar Rusia are un singur scop  - să îngenuncheze poporul.

„În Ucraina, mor oameni, peste 13 mii de oameni au decedat la Dombas. E o cifra mare, pentru oricare stat eruropean. Rusia nu vrea să ducă tratative cu Ucraina, ci vrea ca Ucraina să fie pro rusă şi să îi îndeplineacă capriciile. Ştiri false, cu părere de rău, sunt multe şi asta este o problemă a tuturor ţărilor ex-sovietice”, a precizat EVGHENII MAGDA, politolog.

În 2014, Consiliul Naţional de Televiziune şi Radiodifuziune din Ucraina a interzis retransmiterea a 15 posturi de televiziune ruseşti. În 2017, Republica Moldova a interzis ştirile, emisiunile politice, militare şi analitice din Rusia.

 
Similare
RECOMANDĂRI