ACTUALITATE

Experţii în energetică estimează că tariful la gaz pentru consumatori va fi mai mic decât cel propus de către MoldovaGAZ

Experţii în energetică estimează că tariful la gaz pentru consumatori va fi mai mic decât cel propus, ieri, de către MoldovaGAZ. În cererea de ajustare a preţului, întreprinderea cere Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, să stabiliească un tarif de 10 lei şi 26 de bani pentru un metru cub de gaz - dublu faţă de cel anterior. Între timp, Guvernul pregăteşte un pachet social pentru a compensa facturile consumatorilor finali.

Moldovagaz a înaintat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică o cerere privind creşterea tarifului pentru furnizarea gazelor naturale.

Întreprinderea propune o creştere a preţului de la 4 298 de lei până la 10 260 lei pentru o mie de metri cubi de gaz furnizat. Scumpirea este determinată de creşterea preţului de achiziţie. Tariful final urmează să fie aprobat de ANRE, într-o şedinţă deschisă până pe 10 noiembrie.

Experţii în energetică sunt de părere că tariful pe care-l va aproba în cele din urmă ANRE, va fi mai mic decât cel propus de MoldovaGaz. Însă cetăţenii vor plăti oricum un preţ dublu faţă de cel anterior, care era de 4 lei şi 23 de bani pentru un metru cub de gaz consumat.

VICTOR PARLICOV, fost director ANRE: „Ceea ce a solicitat MoldovaGaz e bazat pe estimările şi calculele lor, eu sunt absolut sigur că într-un final va fi mai puţin. Cred că poate să se încadreze şi sub 9”.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: „Tariful este unul aşteptat, ca experţi am determinat cam la acest nivel. Aici mai poate interveni un singur lucru, poate nu va permite o mărire atât de bruscă, cu peste 100 de procente dacă luăm faţă de preţul iniţial, probabil ar putea opera o mărire în praguri, una acum şi una peste două luni sau peste trei luni ca să nu fie un şoc economic foarte mare şi pentru cetăţeni şi pentru economie. Credcă în jur de 9 lei va fi”.

Autorităţile au anunţat că pregătesc un pachet social pentru a-i ajuta pe cetăţenii cu venituri mici să-şi plătească facturile majorate. Uniunea Europeană a oferit 60 de milioane de euro pentru a acoperi aceste cheltuieli.

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Guvernul are mai multe scenarii, scenarii care vin să compenseze această creştere inevitabilă. Un lucru este clar va trebui să fie compensate în dependenţă de veniturile oamenilor, unii au venituri mai mici, alţii mai mari, unii consumă mai mult, alţii mai puţin, unii în general nu consumă gaze şi se încălzesc cu lemn şi cărbune. Din moment ce va fi decizia ANRE, Guvernul va veni cu propunerea în Parlament, asta presupune rectificarea bugetului”.

Cel mai mare preţ achitat de cetăţenii Republicii Moldova pentru un metru cub de gaz a fost şase lei şi 20 de bani între anii 2012 şi 2014. În urma contractului prelungit cu Gazprom, Republica Moldova va achita aproximativ 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz în luna noiembrie şi aproape 400 de dolari – în decembrie. Tariful se va schimba în funcţie de cotaţia preţului la gaze pe piaţa internaţională.