ACTUALITATE

Experţii de mediu trag un semnal de alarmă: Râurile din R. Moldova sunt poluate din cauza gropilor de gunoi neautorizate şi lipsei staţiilor de epurare

Toate râurile din Republica Moldova sunt poluate din cauza gropilor de gunoi neautorizate şi a lipsei staţiilor de epurare. Experţii de mediu trag un semnal de alarmă şi spun că ignorarea acestui aspect de către societate poate avea consecinţe grave asupra mediului şi, în final, asupra sănătăţii oamenilor.

În Republica Moldova există peste 3000 de râuri mici. Potrivit experiţilor de mediu, absolut toate sunt înnămolite sau poluate până la refuz. 

INA COŞERU, preşedinte Asociaţia Centrul Naţional de Mediu: "În RM sunt tot mai puţine şi mai puţine ape. Volumul resurselor de apă descreşte drastic, bineînţeles că noi toţi ne punem întrebarea pe cât timp de ajung acest resurse de apă". 

Poluarea apelor este cauzată de iresposabilitatea oamenilor care aruncă de-a valma deşeuri în râuri. O parte din vină o au şi agenţii economici. Potrivit legii, toate întreprinderile de producţie care utilizează apă, trebuie să dispună de staţii de pre-epurare. Obligativitate respectată doar pe hârtie. 

INA COŞERU, preşedinte Asociaţia Centrul Naţional de Mediu: "Acele 3 mii de gunoişti, majoritatea cărora sunt ilegale şi pe care le vedem la periferia localităţilor, ele sunt surse de poluare, calitatea apelor suferă de lipsa apelor de epurare, în oraşe în sate şi în sectorul de afaceri. Agenţii economici care activează în R. Moldova, activează fără staţii de epurare a apelor uzate". 

Experţii de mediu spun că viaţa oamenilor este grav pusă în pericol de calitatea proastă a apelor din Republica Moldova. 

IULIANA CATARAGIU, expert de mediu: "Sănătatea omului depinde direct de calitatea apei pe care o bea. Efectul apei poluate asupra sănătăţii omului îl vedem în timp. dar în final omul poate să se trezescă cu un şir de boli cronice, gen ciroză, boli ale ficatului, rinichilor, sau diferite intoxicaţii în cauza apei poluate". 

Pentru a preveni dispariţia răurilor mici şi pentru a asigura un nivel înalt al calităţii apelor, experţii de mediu propun interzicerea aruncării şi depozitării deşeurilor pe malurile râurilor şi descurajarea răufăcătorilor prin amenzi usturătoare. De asemenea, potrivit experţilor, este necesară construcţia şi reabilitarea infrastructurii în domeniul colectării şi epurării apelor uzate.