Experţii Consiliului Europei, la întâlnirea cu Ion Chicu: Este inacceptabilă grăbirea proiectului privind evaluarea judecătorilor
Vizualizari:

Experţii Consiliului Europei, la întâlnirea cu Ion Chicu: Este inacceptabilă grăbirea proiectului privind evaluarea judecătorilor

Proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor ar putea fi remis pentru expertiză Comisiei de la Veneţia în cadrul şedinţei plenare din luna iunie 2020. Experţii Consiliului Europei consideră inacceptabilă grăbirea procesului doar pentru a reuşi să se remită Comisiei de la Veneţia pentru examinare, în cadrul şedinţei plenare din luna martie.

Premierul Ion Chicu a avut luni, 20 ianuarie, o întrevedere cu membrii Grupului de lucru ad-hoc privind reforma justiţiei, condus de Christos Giakoumopoulos, directorul general al Directoratului general pentru drepturile omului şi statul de drept, transmite IPN.

Grupul de lucru a fost creat de către Consiliul Europei pentru a acorda suport Republicii Moldova în implementarea reformei judiciare.

Şeful Delegaţiei CoE a evidenţiat necesitatea implicării active a tuturor părţilor interesate la etapa de elaborare a proiectului de lege privind reforma justiţiei.

„Suntem aici ca să ajutăm, să minimizăm riscurile. Vom fi parteneri în acest proces. Suntem gata să oferim sprijinul necesar Republicii Moldova, în materie de consultanţă, dar şi asistenţă tehnică pentru implementarea cu succes a reformei justiţiei”, a mai spus oficialul, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Experţii Consiliului Europei au recomandat Guvernului Republicii Moldova să asigure un proces veritabil de discuţii publice a proiectelor de lege cu toate părţile interesate, inclusiv cu judecătorii şi societatea civilă. După care, proiectul va putea fi remis Comisiei de la Veneţia pentru expertiză. Părţile au agreat că proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor ar putea fi remis pentru expertiză în cadrul şedinţei plenare din luna iunie 2020.

Prim-ministrul Ion Chicu a menţionat că Guvernul este angajat deplin în eficientizarea sistemului juridic şi a salutat conlucrarea atât cu partenerii externi, cât şi cu partenerii interni în cadrul acestui proces.

Şeful Executivului a mai spus că societatea va fi permanent informată despre desfăşurarea procesului de reformă.
 
Similare
RECOMANDĂRI