ACTUALITATE

Experţi: Raportul Kroll 2- tot mai multe întrebări decât răspunsuri

post-img

După o perioadă îndelungată de aşteptări, BNM a publicat o sinteză detaliată a raportului Kroll 2, la 21 decembrie 2017. Într-o analiză a rezumatului raportului companiei britanice, experţii Transparency International Moldova au constatat că acesta nu oferă răspunsuri complexe despre toate perioadele în care a avut loc furtul miliardului.

În analiza publicată, experţii se referă la declaraţiile premierului Pavel Filip, care menţiona că ”90% din numele menţionate în raportul Kroll 2 sunt oameni absolut oneştidar care au fost pur şi simplu în acest circuit".

"Declaraţiile premierului ar putea explica, pe de o parte, tărăgănarea publicării raportului Kroll 2 şi a investigaţiilor care puteau fi pornite în baza primului raport, iar pe de altă parte, ar putea fi interpretate ca o indicaţie de inacţiune pentru instituţiile de investigaţie şi urmărire pentru viitor. Cele ”90% din aceste nume”, cel mai probabil, nu vor fi investigate, chiar dacă se regăsesc în materialele puse la dispoziţia autorităţilor (BNM) de către compania Kroll în baza documentelor confirmative colectate, nu doar a celor oferite de autorităţi", se arată în analiză.

Potrivit autorilor, declaraţiile premierului sunt în contradictoriu cu informaţia oficială a BNM, în care se menţionează că niciun demnitar sau oficial din Republica Moldova nu ar fi avut acces la raportul integral, prezentat băncii de compania Kroll. Experţii consideră că declaraţiile premierului Filip, dar şi acţionarea în judecată a companiei Kroll de către avocaţii lui Ilan Şor înainte de publicarea sintezei raportului Kroll 2, ar putea vorbi despre existenţa unor acţiuni concertate în baza ”scurgerii” informaţiilor din raport în favoarea grupurilor de interese vizate în el.

Analiza realizată de Transparency International Moldova vorbeşte şi despre proporţia fraudelor bancare, care ar depăşi cu mult capacităţile interne. Compania Kroll a constatat că peste 2,9 miliarde de dolari au trecut prin mecanismul de spălare a banilor şi peste 1,1 miliarde dolari – au fost extraşi din sistemul bancar în interesele anumitor grupuri de beneficiari. O parte din mijloacele spălate sau extrase au revenit ulterior în Republica Moldova, compania Kroll urmărind traseul acestora prin conturile a şapte bănci comerciale din Republica Moldova.

Un alt aspect, explicat în studiu, este faptul că analiza multor informaţii relevante nu a fost posibilă, întrucât Companiei Kroll până acum nu i-au fost oferite o serie de documentele solicitate, deoarece solicitările au fost făcute din diferite surse, unele nefiind complete. Dacă investigaţiile vor continua, analiza acestor informaţii ar putea duce la identificarea altor grupuri şi tranzacţii importante. 

 În luna ianuarie, Compania Kroll va putea prezenta organelor de urmărire din Republica Moldova un set de documente confidenţiale care conţine analize detaliate de trasabilitate a fondurilor fraudate, care, după cum speră Kroll, va ajuta desfăşurarea investigaţiilor criminale. Kroll insistă ca aceste documente să fie prezentate direct şi personal procurorului, deoarece circulaţia mai largă a acestor documente poate prejudicia recuperarea fondurilor fraudate.

Experţii mai scriu că Kroll se arată deschis pentru implementarea fazei a treia – cea de implementare a Strategiei de recuperare, care a fost insistent recomandată a fi aplicată de către autorităţi. 

Analiza integrală a rezumatului din raportul Kroll 2 o puteţi vedea aici.