ACTUALITATE

Experţi. Informaţiile oferite de serviciile secrete ucrainene, precum că Rusia ar pregăti provocări în regiunea transnistreană, par verosimile

post-img

Informaţiile oferite de serviciile secrete ucrainene precum că Rusia ar pregăti provocări în regiunea transnistreană par verosimile, consideră experţi şi analişti de la Chişinău. În cazul unei noi ofensive în Ucraina, regiunea transnistreană ar deveni pentru Rusia una dintre principalele baze militare împotriva Kievului. Experţii observă că în regiunea transnistreană există şi indicii că s-ar pregăti anumite acţiuni cu tentă militară.

Ruşii vor încerca să găsească pretexte pentru a-şi introduce trupele, în cazul în care Kremlinul va decide totuşi să întreprindă o nouă operaţiune militară pe teritoriul Ucrainei, consideră analistul Anatol Ţăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova. El crede că în acest scenariu, trupele ruse din regiunea transnistreană ar putea juca propriul rol, tranmite Radio Chişinău.

„Dacă e să reieşim din perspectiva unei invazii ruse în Ucraina, atunci trebuie să presupunem că Federaţia Rusă sau armata rusă va avea nevoie de un pretext pentru a interveni. Pe de altă parte, este evident că regiunea transnistreană va fi unul din obiectivele unei presupuse invazii militare ruse. Din acest punct de vedere, ar trebuie ceva să se întâmple în regiunea transnistreană pentru a justifica această operaţiune militară (...) Trebuie să fim foarte atenţi pentru că ceva de felul acesta ar putea să se întâmple. Şi este bine că aceste planuri au fost date în vileag, ceea ce ar îngreuna o asemenea provocare în regiunea transnistreană, dar faptul că cineva vorbeşte despre o asemenea operaţiune, asta nu înseamnă că ea va fi totalmente abandonată. Dacă în ultima instanţă se va lua decizia de a efectua o operaţiune militară în Ucraina, atunci regiunea transnistreană devine una din principalele baze militare care ar putea fi folosite împotriva Ucrainei”.

Analistul consideră că acum toate sistemele militare şi de contrainformaţie din Republica Moldova trebuie aduse în stare de alertă. Totodată, Chişinăul ar trebui să colaboreze cu partenerii europeni pentru a spori rezilienţa militară şi informaţională.

Şi expertul în securitate Ion Leahu crede că sunt posibile acţiuni provocatoare ale Rusiei pe teritoriul necontrolat de autorităţile constituţionale de la Chişinău. El spune că au existat mai multe indicii că trupele ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană tatonează terenul şi pregătesc anumite acţiuni.

„Dacă tratăm lucrurile din punct de vedere al pregătirii, condiţiilor de efectuare, sunt unele indicii care arată că ei demult pregătesc ceva în zona respectivă. Prin noiembrie-decembrie, regimul de la Tiraspol a cerut mobilizarea ofiţerilor în rezervă şi recrutarea lor în unităţile armate. Adică toţi bărbaţii care au pregătire militară şi au grad de ofiţeri, dar care au fost lăsaţi la vatră, au primit citaţie de mobilizare. În al doilea rând, în ultimul timp, reprezentanţii Federaţiei Ruse şi ai Tiraspolului se comportă foarte agresiv în cadrul operaţiunii de menţinere a păcii. Ei creează diferite situaţii, ca să provoace Chişinăul să răspundă la aceste acţiuni şi caută pretexte astfel de a implica forţele”.

Tensiunile de la graniţa cu Ucraina se menţin la un nivel îngrijorător, după ce Rusia a masat trupe la frontieră. Kievul şi Occidentul acuză riscuri reale de invazie rusă, lucru negat de Moscova. Cele trei runde de discuţii de săptămâna trecută dintre reprezentaţii NATO, SUA şi Rusia s-au soldat fără rezultate concrete. Pe de altă parte, la aceste negocieri NATO a cerut din nou ruşilor să se retragă din Europa de Est, inclusiv din Republica Moldova, unde au trupe ilegale.