ACTUALITATE

Experţi în sănătate: Republica Moldova nu este pregătită de imunizarea populaţiei şi nici să primească vaccinurile anticovid

Republica Moldova nu este pregătită de imunizarea populaţiei şi nici să primească vaccinurile anticovid care urmează să vină din România. Această problemă e semnalată în ultimele zile de mai mulţi experţi din domeniul sănătăţii.

Într-un interviu pentru Radio Europa Libera, expertul în sănătate, Ala Tocarciuc a spus că Republica Moldova nu dispune de echipamente necesare pentru păstrarea vaccinului produs de consorţiul farmaceutic americano-german, Pfizer/BioNTech. Mai ales că acest vaccin trebuie păstrat la o temperatură de minus 70 de grade.

„Pe partea tehnică, pe partea de frgidere reiese că noi nu suntem pregătiţi să primim astăzi 200 de mii de doze, în cazul în care România ne va oferi vaccin anume de Pheizer. Că aici e un mare semn de întrebare care vaccin va fi oferit de către România? Să ştiţi că medicamentele la import sunt supuse taxei pentru valuare adaugată. noi avem TVA la medicamente la import, dar la ajutoare umanitoare noi nu avem TVA la importul de medicamente”, a spus Ala Tocarciuc.

Aceasta susţine că pregătirea pentru imunizărea populaţiei împotriva COVID-19 este foarte complexă şi trebuie să treacă prin mai multe etape.

„Un vaccin care nu este înregistrat în RM are nevoie de permisiuni, pe cale care se va merge nu este clar încă. Dacă se va merge pe calea de înregistrare rapidă, noi nu avem proces de înregistrare rapidă, avem un proces care durează 90 de zile, pu a admite un produs pe piaţă. Altă cale ar fi emiterea unei licenţe de import pentru un produs neînregistrat noi avem în legea farmaceutică aşa clauză, în caz de epidemie se permite importul medicamentelor neînregistrate”, a precizat Ala Tocarciuc.

Fostul ministru al Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu a declarat săptămâna trecută că Republica Moldova va primi primul lot de vaccin prin intermediul platformei COVAX, o structură creată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„COVAX este disponibil să ne ofere 20% din vaccinul anticovid, cu titlu gratuit. Dar pe plaftorma COVAX Republica Moldova are posibilitatea să asigure, contra unui cost avabtajos, doze de vaccin anticovid. Noi am estimat să mai luăm 30% la a doua etapă. Am estimat ca 50% din populaţie să fie vaccinată anticovid"”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Viorica Dumbrăveanu afirmă că deocamdată nu-i clar despre ce vaccin este vorba, dar spune că autorităţile sunt gata să accepte orice tip de medicament autorizat de OMS. Primii ar urma să fie vaccinaţi angajaţii sistemului medical, lucrătorii din domeniul social, dar şi a vârstnicii cu probleme de sănătate. Potrivit Vioricăi Dumbrăveanu,  primele loturi de vaccin anticovid ar putea ajunge în Republica Moldova în câteva zile, mai exact în prima decadă a lunii ianuarie.