ACTUALITATE

Experţi, despre aluzia lui Igor Dodon de sancţionare a Maiei Sandu: Nu s-a încălcat nicio prevedere şi niciun termen legal

post-img

Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu nu a încălcat deocamdată, nicio normă constituţională, de aceea, aceasta nu poate fi sancţionată sau suspendată din funcţie pentru neînaintarea unui candidat la funcţia de premier, aşa cum a sugerat astăzi Igor Dodon, liderul PSRM, care a spus că se va adresa pentru clarificări la Curtea Constituţională în acest sens. De această părere sunt experţii constituţionali invitaţi în cadrul emisiunii Punctul pe Azi, de la TVR MOLDOVA.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale şi fost ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase, declară că Maia Sandu se află acum într-o etapă a jocului când trebuie să decidă să vină cu o candidatură şi că aceasta nu a încălcat nicio prevedere legală.
 
Mai mult, Alexandru Tănase este convins că Maia Sandu va veni curând cu o candidatură la funcţia de premier:
 
„Nu poate fi pusă în discuţie problema suspendării. Nu este atât de simplu, există o procedură complicată, e nevoie de o majoritate parlamentară. Preşedintele Sandu va veni foarte curând cu un candidat, nu am niciun dubiu în acest sens. Nu am niciun temei să cred ca Sandu va urma o cale păguboasă de a nu respecta Constituţia, declaraţiile dumneaei arată contrariul. Sigur, foarte curând, cred eu, după semnarea decretului de desemnare, mingea va fi pe teritoriul Parlamentului”.
 
De asemenea, Alexandru Tănase spune că după semnarea unui decret privind înaintarea unei candidaturi, se va vedea foarte clar dacă parlamentarii îşi doresc cu adevărat alegeri parlamentare anticipate, aşa cum susţin, sau toate sunt vorbe goale.
 
De cealaltă parte, expertul constituţional Teodor Cârnaţ spune că Maia Sandu nu a încălcat niciun termen, din punct de vedere constituţional, însă din punct de vedere politic, ar fi putut desemna un candidat încă din luna decembrie.  De asemenea, Cârnaţ spune că sancţionarea preşedintelui „are dreptul la existenţă dacă nu îşi va onora obligaţiunile”. Acesta spune că dacă Maia Sandu va renunţa în general să înainteze un candidat, atunci Curtea Constituţională va concluziona că Parlamentul nu are nicio vină pentru nealegerea unui Guvern şi nu va putea fi dizolvat Parlamentul.
 
Totuşi, ce ţine de anunţul de astăzi a lui Igor Dodon, cu privire la adresarea la Curtea Constituţională pentru clarificări în eventualitatea unor sancţiuni sau a suspendării din funcţie a Maiei Sandu, expertul Alexandru Arseni spune că „domnul Dodon nu are nicio treabă” cu sesizarea respectivă şi că asta trebuie să o facă deputaţii, nu preşedintele partidului
 
„Asta miroase a dictatură în partid. Ce o să facă deputaţii este treaba lor”, spune Arseni.