ACTUALITATE

VIDEO. Experţi de la Bucureşti împărtăşesc din experienţa României în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei

Voinţă politică, un cadru legal puternic şi oameni integri. Sunt câteva elemente esenţiale pentru o justiţie independentă, pe care le-a aplicat România atunci când şi-a reformat sistemul judiciar. Experienţa Bucureştiului a fost împărtăşită de Centrul Român de Politici Europene, în cooperare cu Institutul pentru Politici şi Reforme Europene de la Chişinău, în cadrul unui atelier de lucru.

În 2007, deşi avea restanţe la reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei, România a aderat totuşi la UE, dar s-a angajat într-un amplu proces de reforme. O mare provocare, dar cu un cadru legal puternic şi oamenii integri în sistem, au inceput să apară roadele. 
 
În România, Direcţia Naţională Anticorupţie este vedeta justiţiei, însă există şi alte verigi importante, cum ar fi Agenţia Naţională de Integritate şi cea de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.  
 
Şi Agenţia Naţională pentru Integritate există în Republica Moldova, dar nu e funcţională. De aproape un an, nu poate fi aleasă o conducere şi să fie angajaţi inspectori pentru verificarea dosarelor de avere sau de interese. 
 
În România, spre exemplu, când anumite procese stagnau, intervenea presiunea publică. Dar nici la Bucureşti nu sunt puse la punct toate detaliile.
 
Anul trecut, în România a fost adoptată o strategie anticorupţie, care obligă toate instituţiile publice, inclusiv companiile de stat, să adopte măsuri de integritate, iar banii publici să fie chetuiţi transparent.