ACTUALITATE

Experţi constituţionali: Singura modalitate juridică de a amâna scrutinul prezidenţial din 1 noiembrie este declararea stării de urgenţă

Singura modalitate juridică de a amâna scrutinul prezidenţial din 1 noiembrie din Republica Moldova este declararea stării de urgenţă! Experţii în Drept Constituţional spun că, în eventualitatea creşterii numărului persoanelor covid-pozitive, Parlamentul este în drept să declare o nouă stare de urgenţă, în toamnă, iar acest lucru poate duce la amânarea alegerilor prezidenţiale.

Eventualitatea amânării alegerilor prezidenţiale este admisă de preşedintele Igor Dodon. El spune că decizia poate fi luată doar de Parliament, prin declararea unei noi stări de urgenţă.

„Dacă vom avea situaţia epidemiologică care nu ne va permite, atunci trebuie să ne convocăm în parlament, să adoptăm starea de situaţia excepţională, care presupune că alegerile se amână. Împreună să luăm această decizie şi să amânăm alegerile pentru anul viitor”, spunea Igor Dodon.

Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale spun că se vor conforma deciziei parlamentului, iar o eventuală declarare a stării de urgenţă, va determina CEC-ul să stopeze toate procesele electorale.

„Unica posibilitate legală de a amâna sau de a suspenda procesul electoral, este declararea stării de urgenţă pe teritoriul RM. Aşa cum a fost în primăvara acestui an. Acesta este unicul temei legal care ar permite suspendarea acestui proces”, a spus MAXIM LEBEDINSCHI, secretar general al C.E.C.

De cealaltă parte, experţii în Drept Constituţional spun că declararea stării de urgenţă este singura modalitatea juridică de a amâna scrutinul, iar acest lucru va fi doar în avantajul actualului preşedinte.

„Dacă preşedintele Dodon simte că pierde terenul de sub picioare, s-ar putea ca numărul de infectaţi cu covid 19 să crească peste noapte, în aşa fel ca să intrăducă prin intermediul parlamentului regimul stării de urgenţă. Cu alte cuvinte o circumstanţă artificială să amâne alegerile şi el în această perioadă să -i convingă pe unii ca să-l voteze pentru această funcţie”, a spus TEODOR CÂRNAŢ, expert în Drept Constituţional.

Opoziţia parlamentară recomandă autorităţilor să examineze toate posibilităţile legale de desfăşurarea a scrutinului în condiţii sigure pentru sănătatea oamenilor.

„Strict din punct de vedere juridic sau politic există posibilitatea de a amâna alegerile prezidenţiale dacă e o situaţie excepţională, şi dacă cifrele sunt la un nivel înalt şi pun în pericol societatea. dar pregătirea alegerilor şi desfăşurarea lor poate fi făcută în aşa fel încât să nu existe risc pentru societate”, a spus ANDRIAN CANDU, lider Pro Moldova.

Anterior, şi candidatul PAS la prezidenţiale şi-a exprimat dezacordul privind posibilitatea amânării alegerilor prezidenţiale. Potrivit deciziei Parlamentului, scrutinul prezidenţial ar urma să fie organizat la data de 1 noiembrie.