ACTUALITATE

Experţi: Alegerile pot fi influentaţe de ştiri false, propagandă şi chiar de lipsa resurselor energetice

Mai mulţi experţi din Republica Moldova, România şi Ucraina s-au reunit la Chişinău pentru a identifica politici de contracarare a instrumentelor manipulatorii în alegeri. Au vorbit despre influenţa ştirilor false, despre propagandă, dar şi despre infrastructura energetică- folosită ca armă politică.

Ştirile false şi întregul concept de "fake news" ne influenţează unele decizii personale, dar pot hotărî şi alegeri politice. Sunt create cu scopul de a manipula şi dezinforma. Experţii media afirmă că Republica Moldova este un teren propice pentru ştiri false.
 
Ştirile false au ajuns de necontrolat, astfel încă concurează chiar şi cu informaţiile corecte, spun specialiştii.
 
Internetul a devenit o armă tot mai folosită în răspândirea ştirilor false. Oamenii cad des în plasa fake-newsurilor şi din cauza că politica şi societatea oscilează între Occident şi Federaţia Rusă. Consumatorii de media nu ştiu că trebuie să verifice faptele şi să se informeze din cel puţin două surse independente.
 
Experţii spun că şi resursele energetice reprezintă o armă care poate influenţa procesul politic.
 
La alegerile prezidenţiale, de exemplu, subiectul refugiaţilor sirieni a fost una dintre manipulările media folosite în campania electorală. În societate s-a implantat ideea că Maia Sandu are de gând să aducă în Republica Moldova 30 de mii de refugiaţi, dacă va fi aleasă presedinte al ţării.