Expert militar român: Rusia trage Cortina de Fier peste Marea Neagră. Depozit nuclear recondiţionat şi transformarea Crimeei în portavion
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert militar român: Rusia trage Cortina de Fier peste Marea Neagră. Depozit nuclear recondiţionat şi transformarea Crimeei în portavion

Generalul (r) Alexandru Grumaz, preşedintele Centrului de Analiză şi Studiu de Securitate, a vorbit despre planul Rusiei prin ocuparea Crimeei, transmite defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, analistul militar e de părere că Rusia, aşa cum a subliniat Ben Hodges, fostul comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa, înceacă să instituie o nouă Cortină de Fier, de această dată peste Marea Neagră. Şi, în opinia generalului român, este esenţială coeziunea a trei puteri riverane Mării Negre: România, Bulgaria şi Turcia.

"Ceea ce avem la ora actuală, consolidarea militară a Rusiei este într-adevăr un pericol nu numai pentru România. Este un pericol pentru tot flancul estic. Problemele care apar aici sunt problemele de coeziune. Avem trei ţări care sunt importante în această zonă: Bulgaria, România şi Turcia. Acestea, dacă nu ajung la înţelegere va fi foarte greu de realizat această coeziune în ceea ce priveşte conceptul strategic de apărare al Mării Negre.

Rusia a încercat, aşa cum spunea generalul Ben Hodges, să instituie o cortină de fier în Marea Neagră. Trebuie să fim cu ochii larg deschişi. Adevărul este că Marea Neagră reprezintă o răscruce de drum, o intersecţie între Europa şi Orientul Mijlociu. Un motiv pentru care Marea Neagră este importantă este faptul că ea, împreună cu Marea Mediterană au devenit un mediu comun de securitate. Deci nu putem să despărţim operaţiunile militare din Marea Neagră ale Rusiei de operaţiunile militare ale Rusiei din Marea Mediterană. Pentru că Crimeea este o platformă de lansare a operaţiunilor din Mediterană", a spus generalul Grumaz, la emisiunea Pe Plan Extern.

Similare
RECOMANDĂRI