ACTUALITATE

Expert: Guvernarea trebuie să asigure coerenţa şi continuitatea integrării europene

post-img

Orientarea europeană a guvernării constituie cel mai valoros atu, deoarece implică acces la asistenţă politică, tehnică şi financiară europeană, deja oferită de UE, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Dacă guvernarea demonstrează rezultate convingătoare, atunci suportul partenerilor europeni va creşte şi se va diversifica. Pentru a se diferenţia de guvernarea precedentă, coaliţia PSRM-ACUM trebuie să înfrunte câteva provocări, consideră politologul.

În primul rând, scrie Dionis Cenuşa, progresele atinse anterior de către regimul oligarhic, în aceeaşi măsură ca şi eşecurile, necesită asumare plenară, pentru a fi fie valorificate, fie corectate. În opinia lui, integrarea europeană se interpretează prin prisma rezultatelor atinse, chiar dacă la acestea au contribuit foşti inamici politici. Continuitatea, coerenţa şi complementaritatea deciziilor politice ajută la eforturile de apropiere de UE.

În al doilea rând, performanţa Guvernului Maiei Sandu şi a majorităţii parlamentare va fi văzută în comparaţie cu randamentul înregistrat de guvernarea anterioară, comentează politologul.

El reaminteşte că raportul de implementare a Planului de Acţiuni cu privire la Acordul de Asociere pentru primele 6 luni ale anului 2019 arată că doar jumătate (circa 49%) din 129 de acţiuni au fost realizate. Totodată, Dionis Cenuşa este sigur de faptul că negocierile post-electorale îndelungate, urmate de criza politică, a frânat viteza de implementare.

Cu toate acestea, rapoartele pentru 2017-2018 au scos în evidenţă o capacitate maximă de implementare de 66%. Pentru a-şi demonstra abilităţile şi dedicaţia faţă de vectorul european, blocul ACUM va fi nevoit să depăşească simţitor gradul de implementare atins anterior de Partidul Democrat, punctează politologul.

Nu în ultimul rând, din punct de vedere tehnic şi funcţional, guvernul are sarcina de a implementa şi monitoriza un plan de acţiuni extrem de ambiţios pentru perioada septembrie 2019-2020, subliniază Dionis Cenuşa.

Documentul elaborat şi oferit spre consultare publicului combină programul de guvernare, Planul Naţional destinat realizării Acordului de Asociere, precum şi condiţiile programelor de finanţare cu FMI şi Banca Mondială, explică politologul.